Bejelentkezés facebook-on keresztül

Bejelentkezés

Sámántudás továbbélése a belső-ázsiai buddhizmusban

Oktató/előadó: 
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos
és a Medve Színház művészei
Időpont: 
kedd, 2017, december 19 - 17:30 - 21:30
Helyszín: 
Fészek Művészklub, 1073 Budapest, Kertész u. 36.
Belépődíj: 
1500,- Ft
Előzetes jelentkezés: 
nem szükséges
További információk: 
Halmy György, 06 30 883 2127

Az egyetemes emberi problémákkal foglalkozó buddhizmus ázsiai elterjedése során könnyen alkalmazkodott a különböző kultúrák hagyományvilágához, nyelvéhez, kifejezőeszközeihez. Bár társadalmi feszültségek ott is keletkeztek az új tanok és a hagyományos vallás képviselői között, a helyi kultuszok és hitrendszerek elnyomása helyett a buddhizmus ezeket fölemelte és beépítette magába. Így alakult ki a buddhizmus gazdag, a különböző kultúrák jegyeit magán viselő gyakorlata és formavilága.

A buddhista tanok tibeti és belső-ázsiai térhódítása során hasonló folyamatok mentek végbe. Bár az őshonos bön vallás visszaszorult, a népi fantáziában fontos helyet betöltő szellemek és démonok tanvédő istenségekként foglalták el helyüket az új rendszerben, a mágikus és gyógyító praktikák pedig újra értelmezve beépültek a buddhista meditáció és rítus eszköztárába. A buddhizmus Északnyugat-Indiában virágzó tantrikus ágának belső-ázsiai befogadását a földrajzi közelségen kívül az is elősegítette, hogy e hagyomány eleve magában hordozta az ősi ázsiai sámántudás számos vonását – a kozmológiai elképzelésektől kezdve az okkult energiák ismeretén és felhasználásán keresztül egészen az imagináció és a mágikus hangok alkalmazásán alapuló, módosult tudatállapotokon át vezető "belső utazásig".

Az izgalmasnak ígérkező szellemtörténeti kitekintést film- és zenei betétek, felolvasások színesítik a Medve Színház művészeinek közreműködésével.

Megosztás: 
Helyszín térképe: