A szívlótusz megnyitása

Oktató/előadó: 
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos
Időpont: 
vasárnap, 2018, július 29 (Egész nap) - vasárnap, 2018, augusztus 5 (Egész nap)
Belépődíj: 
Lásd később
Előzetes jelentkezés: 
szükséges
További információk: 
+36 30 472 5488

Helyszín: Három Kincs Völgye Taoista Központ, 3078 Bátonyterenye, Bükkvölgyi major 1.

Amíg csak „fejben” tanuljuk és gyakoroljuk a Dharmát, nem tudunk átütő változásokat elérni. Tudatunk őseredeti természete, emberségünk lényege a szívünk mélyén rejtőzik, és felébresztéséhez az érzés mélységére van szükség. A tantrikus jóga hagyománya szerint a szívcsakra lényünk elzárt és megcsomósodott központja, melynek megnyitása rendkívül nehéz. Szívünk elzáródását egyfelől az illúzióink és a rossz szokásaink idézték elő, másfelől azok az érzelmi sérülések, csalódások és indulatok, melyeket az életünk során, kora gyermekkorunkban vagy akár korábbi életeinkben elszenvedtünk. A szívtudat felébresztéséhez nemcsak a téves elképzeléseinken és hamis reményeinken kell túljutnunk, hanem szembe kell néznünk fájdalmas emlékeinkkel és lelki sebeinkkel, s meg kell tanulnunk a megbocsátás eszközével és a tantrikus jóga ügyes módszereivel meggyógyítani ezeket.

A nyári elvonuláson a gyémántút buddhizmus és az indiai jóga évezredes tapasztalatait hívjuk segítségül, hogy tematikus elmélkedések, rítusok, belső képalkotás, mantrarecitálás és sajátos testgyakorlatok alkalmazásával elkezdjük lebontani a szívünkön képződött vastag kérget, s kapcsolatot találjunk a tudatunk mélyére süllyedt jósággal és emberséggel. Vezetőként Avalókitésvarát, a Buddhák nagy együttérzését megtestesítő bódhiszattvát hívjuk erre a belső útra. Az ő szívének nyíló lótuszában már ott világít a bódhicsitta, a minden kívánságot teljesítő drágakő…

Részvételi feltételek

A nyári elvonulás az intenzív meditáció és befelé fordulás időszaka, ezért a résztvevők vállalják, hogy ennek ideje alatt tartózkodnak a beszéd használatától (beleértve a mobiltelefon használatáról való lemondást). Mivel az ott gyakorolt meditációk szorosan a buddhista vallásba és eszmerendszerbe ágyazódnak, a részvételhez ajánlott a buddhista hit szerinti menedékvétel. Erre az elvonulás első napján a helyszínen is lehetőség lesz.

Az elvonuláson való részvételnek nem feltétele az év közbeni közös meditációk látogatása, a program gyakorlati jellege miatt azonban ajánlott a mahájána buddhizmus eszméivel, alapvető tanításaival kapcsolatos előzetes tájékozódás. Elméleti kérdések tisztázására a gyakorlóhéten csak igen szűk keretek között van lehetőség.

Az elvonuláson való részvételnek feltétele a lelki kiegyensúlyozottság és az átlagos pszichés terhelhetőség. Aki súlyos lelki problémákban szenved, pszichiáter vagy pszichoterapeuta kezelése alatt áll, annak számára az intenzív gyakorláson való részvételt nem ajánljuk. Kérdéses esetben jelentkezés előtt kérje ki orvosa, terapeutája tanácsát!

Az elvonulás ideje alatt a résztvevők vállalják a sílák fokozott és szigorú betartását, különösen a húsevésről, alkohol és kábítószer fogyasztásáról, valamint a szexuális érintkezésről való lemondást!

Öltözék

A hosszú meditációkhoz és a felfrissülés, energizálás érdekében alkalmazott jógagyakorlatokhoz könnyű és laza, a kényelmes mozgást is lehetővé tevő öltözék javasolt. Kérjük, az elvonuláson kizárólag olyan ruhát viseljünk, amely fedi a lábakat és a vállakat! Mivel a helyszínt az elvonulás alatt templomként tekintjük, a rövidnadrág vagy top viselése nem illendő. Az ÁMM közösség tagjait az elvonulás ideje alatt kérjük a rendi ruha vagy rendi színek (fehér, bordó) viselésére.

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni online, e-mailben vagy postai levélben lehet, legkésőbb július 20-i beérkezéssel (kedvezményes részvételi díj június 30-ig!). Az elvonuláson való részvételhez online lehet jelentkezni a következő linken található űrlap kitöltésével: https://buddhizmus.hu/hu/programok/a-szivlotusz-megnyitasa-elvonulas . A jelentkezés csak a részvételi díj önköltség részének egyidejű befizetésével érvényes!

A részvételi díj készpénzben előre fizethető Horváth Diánánál (06 70 635 53 60), vagy
A rendeltetési cél megjelölésével a Buddhista Misszió Bankszámlájára is utalható (Raiffeisen Bank 12011148-00116750-00100005)
vagy postautalványon elküldhető a Buddhista Misszió levélcímére (1117 Budapest, Karinthy Frigyes út 5. I/10.)
Ha valaki számlát kér, akkor ezt kérjük jelezni!

Visszatérítés: Felhívjuk a figyelmet, hogy a lefoglalt helyek árából a szállásdíjat a részvétel meghiúsulása esetén sem tudjuk visszatéríteni.

Részvételi díjak

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is szétválasztásra kerülnek a szállás, étkezés, táborbérlet és szervezési költségek (= költségtérítés), illetve az oktatásért fizetett hozzájárulás (= tanítói felajánlás).

(1) A költségtérítés mértéke június 30-ig történő befizetés esetén:
               55 ezer Ft (tartalmazza az idegenforgalmi adót is)
         június 30. után:
               60 ezer Ft
               A költségtérítés legfeljebb 50%-áig karmajóga pontonként 1000 Ft ösztöndíj kérhető.

(2) Az önkéntes tanítói felajánlás mértékét egyéni döntése ill. anyagi lehetőségei függvényében mindenki szabadon határozhatja meg. A felajánlás névtelenül, a szervezőkön keresztül leadott zárt borítékban vagy a helyszíni adománygyűjtő dobozba is megtehető. A név/cím megadása csak akkor elengedhetetlen, ha a felajánlónak a felajánlott összegről számlára van szüksége. Átutalás esetén a tanítóknak szánt adományt kérjük a költségtérítéstől elkülönítve átutalni.

Helyszín térképe: