Bejelentkezés facebook-on keresztül

Bejelentkezés

Spirituális események

Sámántudás továbbélése a belső-ázsiai buddhizmusban

Oktató/előadó: 
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos
és a Medve Színház művészei

Az egyetemes emberi problémákkal foglalkozó buddhizmus ázsiai elterjedése során alkalmazkodott a különböző kultúrák hagyományvilágához, nyelvéhez, kifejezőeszközeihez. A helyi kultuszok és hitrendszerek elnyomása helyett a buddhizmus ezeket fölemelte és beépítette magába. Így alakult ki a buddhizmus gazdag, a különböző kultúrák jegyeit magán viselő gyakorlata és formavilága. A buddhista tanok tibeti és belső-ázsiai térhódítása során hasonló folyamatok mentek végbe. Bár az őshonos bön vallás visszaszorult, a népi fantáziában fontos helyet betöltő szellemek és démonok tanvédő istenségekként foglalták el helyüket az új rendszerben, a mágikus és gyógyító praktikák pedig újra értelmezve beépültek a buddhista meditáció és rítus eszköztárába...

  tovább

Magyarság és buddhizmus

Oktató/előadó: 
Agniszama Mireisz László
Csöpel Láma
Lílávadzsra Pressing Lajos

Különleges, ünnepi alkalom, ha három nagy múltra visszatekintő buddhista közösség karizmatikus vezetője, ill. tanítója egy közös beszélgetésre hívja a BuddhaFM hallgatóit: Mireisz László Agniszama (A Tan Kapuja Buddhista Egyház), Csöpel Láma (Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség) és Lilávadzsra Pressing Lajos (Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösség). A téma, ami mindhármukat régóta és nagyon mélyen foglalkoztatja, hogy hogyan találkozik a magyar hit- és gondolatvilág a buddhizmussal. A beszélgetés moderátora Cser Zoltán, A Tan Kapuja Buddhista Egyház igazgatója.

  tovább

Felkészülés a halálra és az életre

Oktató/előadó: 
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos

Közhely, mégis igaz, hogy életünkben egyedül az elmúlás biztos. Bölcsen tesszük, ha reményeink és illúzióink helyett életünket erre a szilárd alapra építjük. A bardo tanulmányok felkészítenek arra, hogy a tünékeny élet szétfoszlásakor a halál végtelen, tágas terében saját tudatunk természetére ébredjünk, s ezáltal kiszabaduljunk a keletkezés és elmúlás karmikus körforgásából.

  tovább