Bódhicsitta gyakorlóhét

Oktató/előadó
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos

Kuan Jin
Belépődíj
Adomány/önkéntes felajánlás + étkezés 50 ezer Ft
Előzetes jelentkezés
szükséges
További információk
Bagi Hajnalka programszervező, 06 70 635 5360

Ahogyan a buddhista gyakorlás általában a tudatosság fejlesztésére épül, úgy a buddhizmus nagy útjának, a mahájána hagyományának alapja a bódhicsitta, a bölcs és együttérző szív művelése. Tudatunk őseredeti természete és emberségünk lényege nem a fejünk intellektuális tudatosságával érhető el, hanem a szívünk mélyén rejtőzik. Felébresztéséhez mély érzésekre és a valóságba bevilágító intuitív fölismerésekre van szükség.

A tantrikus jóga hagyománya szerint a szívcsakra lényünk elzárt és megcsomósodott központja, melynek megnyitása rendkívül nehéz. Szívünk elzáródását egyfelől az illúzióink és a rossz szokásaink idézték elő, másfelől azok az érzelmi sérülések, csalódások és indulatok, melyeket az életünk során, kora gyermekkorunkban vagy akár korábbi életeinkben elszenvedtünk. A szívtudat felébresztéséhez nemcsak a téves elképzeléseinken és hamis reményeinken kell túljutnunk, hanem szembe kell néznünk fájdalmas emlékeinkkel és lelki sebeinkkel, s meg kell tanulnunk a megbocsátás eszközével és a tantrikus jóga ügyes módszereivel meggyógyítani ezeket.

A nyári elvonuláson a gyémántút buddhizmus és az indiai jóga évezredes tapasztalatait hívjuk segítségül, hogy tematikus elmélkedések, rítusok, belső képalkotás, mantrarecitálás és sajátos testgyakorlatok alkalmazásával elkezdjük lebontani a szívünkön képződött vastag kérget, s kapcsolatot találjunk a tudatunk mélyére süllyedt jósággal és emberséggel, saját buddhatermészetünkkel.

Részvétel kizárólag előzetes jelentkezés alapjáncsak a teljes elvonuláson lehetséges.

Részvételi szándékát szíveskedjék az alábbi linken található jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével jelezni:
https://docs.google.com/forms/d/1mmFqbgXQuUCRme_eXqSl3dSNCExMWPR_PDlA4Db...

A részvétel feltételei

(1) A nyári elvonulás az intenzív meditáció és befelé fordulás időszaka, ezért a résztvevők vállalják, hogy ennek ideje alatt a programhoz közvetlenül kapcsolódó beszédhasználat kivételével tartózkodnak a beszédtől (beleértve a mobiltelefon használatáról való lemondást). Mivel az ott gyakorolt meditációk szorosan a buddhista vallásba és eszmerendszerbe ágyazódnak, a részvételhez – bár nem előfeltétel –, ajánlott a buddhista hit szerinti menedékvétel. Erre az elvonulás első napján a helyszínen is lehetőség lesz.

(2) A résztvevők a részvétel módjától függetlenül vállalják, hogy az elvonulás ideje alatt tartózkodnak a hús-, az alkohol és a kábítószer-fogyasztástól, valamint kerülik a szexuális érintkezést. A helyszíni résztvevők vállalják a Maitréja ház házirendjének betartását, valamint az aktív közreműködést az elvonulás helyszínének takarításában, a rendtartásban és a közös étkezések lebonyolításában.

(3) A helyszíni résztvevők vállalják, hogy az elvonulás valamennyi programján résztvesznek (fáradtság vagy egészségügyi problémák esetén egyes programpontok alól az elvonulás vezetője adhat felmentést).

(4) Az online résztvevők legalább a részletes programban csillaggal megjelölt eseményeken vállalják a kötelező részvételt. Az online részvételnek feltétele az élőképes és élőhangos internetkapcsolat. A rendezvényen csak bekapcsolt webkamerával lehet részt venni. A képátvitel nélküli csatornákat előzetes figyelmeztetést követően lekapcsoljuk a közvetítésről, a visszacsatlakozás ugyanarról az eszközről nem lesz többé lehetséges.

(5) Az elvonulás eseményeiről kép- vagy hangfelvétel készítése mind a helyszíni, mind az online résztvevők számára szigorúan tilos! A Buddhista Misszió az elvonuláson elhangzó tanításokról – azok rögzítése, megőrzése céljából – hangfelvételt készít, amelynek elkészítéséhez és felhasználásához a résztvevő a jelentkezésével hozzájárulását adja. A felvételek a résztvevők kérdéseit, szóbeli megnyilvánulásait is rögzíthetik, a hangfelvétel felhasználása során azonban az egyes résztvevők csak kifejezett, külön hozzájárulásuk esetén nevezhetők meg. Az elvonulás eseményeiről videófelvétel nem készül.

(6) Az intenzív meditáció különleges tudatállapotokat és megterhelő lelki élményeket is előhívhat. A részvételnek ezért feltétele a pszichés kiegyensúlyozottság és a legalább átlagos lelki terhelhetőség. A meditációs elvonuláson mindenki saját felelősségére vehet részt. Aki pszichés problémákkal vagy szorongásokkal küzd, jelentkezés előtt kérje ki orvosa vagy terapeutája tanácsát.

(7) A hosszú meditációkhoz és a felfrissülés, energizálás érdekében alkalmazott jógagyakorlatokhoz könnyű és laza, a kényelmes mozgást is lehetővé tevő öltözék javasolt. A Maitréja Mandala közösségének tagjait az elvonulás ideje alatt kérjük a rendi ruha vagy rendi színek (fehér, bordó) viselésére. A helyszíni résztvevőktől kérjük az egész testet elfedő öltözék viselését (pl. a rövid nadrágban, fürdőruhában, ujjatlan felsőben való megjelenés az elvonuláson pihenőidő alatt sem megengedett).

(8) Ha valaki fertőző betegségben szenved, vagy a környezetében az elvonulás megkezdése előtti héten covid megbetegedés történt, akkor a rendezvényen személyes jelenléttel nem vehet részt. Kérjük, ilyen esetben válassza az online résztvételt.

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezést csak az online jelentkezési lap beküldésével, a helyszíni résztvevőktől az étkezési költségtérítés egyidejű befizetésével tudunk elfogadni legkésőbb július 15-i beérkezéssel.

A jelentkezési lap a következő linken érhető el:
https://docs.google.com/forms/d/1mmFqbgXQuUCRme_eXqSl3dSNCExMWPR_PDlA4Db...

Részvételi díj

A helyszíni résztvevőket kérjük a közös étkezések önköltségének (50 ezer Ft) a jelentkezéssel egyidejű befizetésére. Egyéb tekintetben kérjük, hogy a résztvevők az elvonulás és a tanító költségeihez, illetve az egyház fenntartásához önkéntes adománnyal járuljanak hozzá.

A költségtérítés és az adományok átutalhatók a Buddhista Misszió Bankszámlájára (Raiffeisen Bank 12011148-00116750-00100005), készpénzben befizethetők vagy zárt borítékban leadhatók a KKK-ban a Buddhista Misszió irodáján, valamint a helyszínen elhelyezett adománygyűjtő dobozba tehetők.

Átutalás esetén kérjük, hogy az egyháznak, illetve a tanítónak szánt adományokat és a költségtérítést egymástól elkülönítve, a rendeltetési cél pontos megjelölésével szíveskedjünk átutalni.

Adatkezelés

Az online közvetített programokon, illetve az online platformon keresztül megtartott tanítási és meditációs alkalmakon való részvételhez - a szervezési feladatok tervezhetősége és ellátása céljából, a szervezéssel összefüggő közlemények megküldése érdekében történő elérhetőség biztosítására - regisztráció szükséges; a regisztrációval az érintett hozzájárul a regisztráció során megadott személyes adatainak a Buddhista Misszió általi kezeléséhez. A személyes adatokat a Buddhista Misszió az itt elérhető adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezeli. 
https://buddhizmus.hu/hu/hirek/adatkezelesi-tajekoztato

Időpont(ok)
-
Helyszín térképe