Mindennapi Dharma

Oktató/előadó: 
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos
Időpont: 
szombat, 2021, július 31 - 16:00 - szombat, 2021, augusztus 7 - 12:00
Belépődíj: 
Önkéntes adomány
Előzetes jelentkezés: 
szükséges
További információk: 
+36 30 472 5488

Helyszín: Online, a linket az elvonulás előtti héten kapják meg a résztvevők

A Nagy Út lényege, hogy kibontakoztassuk a  szeretet és a bölcsesség bennünk rejlő képességeit, s ezáltal önmagunk és mások számára egyaránt elősegítsük a boldogabb és teljesebb életet. A meditáció ehhez csupán a felkészülést jelenti, hiszen célunk az, hogy ezeket a képességeinket a mindennapokban alkalmazzuk. Szellemi fejlődésünk szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a gyakorlást a napi tevékenységeink közepette is folytassuk, különösen mai életformánkban, ahol kevés a formális meditációra fordítható szabadidőnk. Ha a gyakorlás heti néhány órára korlátozódik, miközben életünk nagy részét rossz szokásaink és függőségeink ismétlésével töltjük, aligha várhatunk gyors áttörést. Az elvonuláson olyan módszereket sajátítunk el és próbálunk ki, amelyek segítségével a Dharma gyakorlását hétköznapi életünk részévé tudjuk tenni, így magát az életünket alakíthatjuk át gyakorlássá. Forrásuk a tibeti buddhizmus 10-12. században kikristályosodott rendszere, a lodzsong.

A nyári elvonulásokat az előzetes felmérés alapján idén is online tartjuk meg a Zoom videókonferencia-rendszer felhasználásával, melynek segítségével lehetőség lesz a tanítókkal és egymással is kommunikálni. Azok számára, akik ezt igénylik, vagy otthonukban nem tudják megoldani a csatlakozást, a Maitreya házban személyes bentlakásos részvételre is lehetőséget biztosítunk közös, kivetített online csatornával. Fontos, hogy aki jelentkezik, az komolyan vegye a részvételét, és aktívan kapcsolódjon be a dharma-hét programjaiba. A programokat online interaktív formában tervezzük, ezért azokat nem lehet majd utólag visszanézni.

A dharma-hetekre 2021. július 20-ig, online lehet jelentkezni az alábbi linken található jelentkezési lap kitöltésével:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfe0tfEGMBEP8_to01i-aZLGWchcsDl75TRLnpivwCQ8MTCOw/viewform

Részletes program

2021. július 31. szombat:

14:00-16:00 Érkezés a közösségi helyszínekre
16:00-18:00 Megnyitó
19:00-21:00 Púdzsá és menedékvétel

2021. augusztus 1-6. vasárnaptól péntekig:

5:00- 7:30 Jóga és ngön-dro gyakorlás
9:00-10:15 Tanítás 
10:30-12:00 Tanítás és gyakorlás 
15:30-17:30 Tanítás és meditáció
17:45-18:30 Jóga 
19:45-21:00 Púdzsá vagy recitálás 

2021. augusztus 7. szombat:

5:00- 7:30 Jóga és ngön-dro gyakorlás
9:00-12:00 Zárómeditáció és megosztás

Részvételi feltételek

Az online dharma-héten a technológia interaktív jellege miatt csak élőképes és élő hang összeköttetéssel lehet részt venni. Ez az intenzív hét nem előadás jellegű programokat jelent, hanem közösségben folyó gyakorlást, ahol fontos, hogy a résztvevők egymást is láthassák. Az egyes programok egymásra épülő egységekből állnak, amelyek együtt fejtik ki hatásukat. Ezért kívánatos a teljes programon a részvétel. Egyes programpontok alól az elvonulás vezetőjétől lehet felmentést kérni. Az intenzív gyakorláshoz szükséges körülményeket (zavartalanság, a kommunikáció lehető legkisebbre csökkentése, a szabályok betartása) ezúttal mindenkinek saját magának kell az otthonában vagy az egyéni elvonulóhelyén biztosítania.

Személyes részvétel a Maitréja házban

Ha valaki nem tudja megoldani otthonában az elkülönülést, vagy nem rendelkezik szélessávú Internet hozzáféréssel, a Maitréja házban közösségi formában is részt vehet a rendezvényen, a tanító azonban csak online lesz jelen. A személyes részvétel a Maitréja házban kétféle módon lehetséges: vagy ott is alszik a résztvevő, vagy minden este hazamegy.A központban 10 résztvevőben maximalizáljuk a jelenlévők számát, hogy a közösségi távolságtartás szabályait biztonsággal be tudjuk tartani. A jelentkezésekről visszajelzést küldünk, amiben arról is tájékoztatást adunk, hogy a jelentkező milyen formában – online vagy a Maitréja házban – tud a Dharma-héten részt venni. 

A központban személyesen résztvevők jelentkezésükkel vállalják az összes programon a részvételt, és az elvonuláson szokásos szabályok szigorú betartását. A csoportba történő jelentkezés nem jelenti automatikusan annak elfogadását. A létszám fölötti jelentkezőket az online résztvevők közé regisztráljuk. A központban gyakorlóknak az étkezésükről maguknak kell gondoskodniuk.

A központban saját és társaink egészségének védelme érdekében csak kifogástalan egészségi állapotban és COVID védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. Kérjük, hogy aki bármilyen akut vagy krónikus betegségben szenved, ezúttal válassza az online részvételi formát. A személyes résztvevőkre az elvonulási helyszíneken kötelező az előírt fizikai távolságtartás, valamint a fokozott odafigyelés a személyes és a környezeti higiéniára.
A jelentkező a személyes részvétellel vállalja azt is, hogy a központ takarításában aktív szerepet vállal. A járványveszély még nem múlt el, ezért közös gyakorlásunk helyének mindennapi megtisztítására a korábbinál is nagyobb szükség van.

Részvételi díj

Az online intenzív dharma-heteknek nem lesz részvételi díja, mindenki térítésmentesen vehet részt rajtuk. Kérjük azonban, hogy a jelentkezők lehetőség szerint adományokkal támogassák a tanítókat és a közösséget.
Adományokat a rendeltetési cél feltüntetésével a Buddhista Misszió bankszámlájára lehet átutalni: 
Raiffeisen bank 12011148-00116750-00100005
A tanítónak szánt felajánlásnál az átutalás Közlemény rovatába a következő szöveget írjuk: "Adomány a tanítónak Lílávadzsra Pressing Lajos részére".

Az elvonulásra az alábbi linken lehet jelentkezni

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfe0tfEGMBEP8_to01i-aZLGWchcsDl75TRLnpivwCQ8MTCOw/viewform

Helyszín térképe: