Az akadály mint lehetőség

Oktató/előadó: 
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos
Időpont: 
szombat, 2020, augusztus 1 (Egész nap) - szombat, 2020, augusztus 8 (Egész nap)
Belépődíj: 
Adomány alapon
Előzetes jelentkezés: 
szükséges
További információk: 
+36 30 472 5488

Helyszín: Maitréja-ház, Soproni Tusita meditációs központ és online közvetítés

A járványveszélyre tekintettel a 2020. évi nyári elvonulást a korábbi évektől eltérően online videokonferencia formájában tartjuk meg. Kisebb, legfeljebb 10-10 fős csoportok a budapesti ás a soproni helyi központokban élőben is részt vehetnek a közös gyakorlásokon. Ezek közül a budapesti központban bentlakásos formában, a vidéki központokban otthon alvással lehet részt venni a programon.

Kérjük, aki regisztrálni szeretne az elvonulásra, szíveskedjék figyelmesen elolvasni az erre az évre vonatkozó kiegészítő részvételi feltételeket.

Kiegészítő részvételi feltételek az online elvonuláson
1. Az online elvonuláson csak élőképes és élő hang összeköttetéssel lehet részt venni. Az elvonulás nem előadás jellegű program, hanem közösségben folyó gyakorlás, ahol kívánatos, hogy a résztvevők vállalják az arcukat, és egymást is láthassák. Ezért aki kikapcsolja a kameráját, vagy kép nélkül jelentkezik be, azt az elvonulás vezetője figyelmeztetést követően kizárja a további programokról. Ha valakinek nincs webkamerája, ilyet néhány ezer Ft-ért lehet vásárolni.
2. Az elvonulás programja egymásra épülő egységekből áll, amelyek együtt fejtik ki hatásukat. Ezért kívánatos a teljes programon a részvétel. Egyes programpontok alól az elvonulás vezetőjétől lehet felmentést kérni. A programok szerkezete az élő elvonulásokhoz képest lazább lesz, hogy a résztvevőknek otthoni körülmények között legyen idejük a szükségleteikről gondoskodni.
3. Az elvonuláshoz szükséges körülményeket (zavartalanság, a kommunikáció lehető legkisebbre csökkentése, az elvonulás szabályainak betartása) ezúttal mindenkinek saját magának kell az otthonában vagy az egyéni elvonuló helyén biztosítania.

Kiegészítő részvételi feltételek a kiscsoportos élő elvonuláson
1. A kiscsoportos (bentlakásos vagy bejárásos) élő részvétel csak korlátozott számú résztvevő számára lehetséges. A csoportba történő jelentkezés nem jelenti automatikusan annak elfogadását. Az elutasított vagy létszámfölötti jelentkezőket az online résztvevők közé regisztráljuk.
2. Az élő elvonuláson a résztvevők, a tanítók és társaink egészségének védelme érdekében csak kifogástalan egészségi állapotban lehet részt venni. Kérjük,  hogy aki bármilyen akut vagy krónikus betegségben szenved, ezúttal válassza az online részvételi formát.
3. Az élő elvonuláson részt vevőkre az elvonulási helyszíneken kötelező az előírt fizikai távolságtartás, valamint a fokozott odafigyelés a személyes és a környezeti higiéniára.
4. Az élő elvonulás résztvevői vállalják a közös étkezések költségeit. Egyéb költségekhez ők is önkéntes felajánlás formájában járulhatnak hozzá.
5. Az élő elvonulás résztvevői vállalják az összes programon a részvételt, és az elvonuláson szokásos szabályok szigorú betartását.
6. Az élő elvonulás résztvevői az online programokon túl napi két óra karmajógát vállalnak, ami tartalmilag az elvonulás helyszínének rendben tartását, takarítását, fertőtlenítését jelenti.

Az akadályokat a hétköznapi életben legtöbbször a bosszúság, a félelem vagy a kudarc okainak tekintjük, s ennek megfelelően negatív érzelmeket – haragot, kétségbeesést vagy bűntudatot – váltanak ki belőlünk. Ez a kedvezőtlen megítélésük azonban hozzáállás kérdése, hiszen a velük való megküzdésben fejlődnek ki képességeink, erősödik meg önbizalmunk. Ebből a nézőpontból az akadályok éppenséggel edzőpályaként vagy kitűnő tanítóként is felfoghatók. Ha a rugalmasságon túl megvan bennünk a kellő bölcsesség, akkor fölfedezhetjük, hogy a látszólag kedvezőtlen körülmények sokszor rejtett lehetőségeket nyitnak meg. Ha egy hegyi ösvényen sziklatorlaszba ütközünk, a megtorpanás vagy a kerülőút helyett választhatjuk a szikla megmászását is, ami jelentősen lerövidítheti utunkat. Az elháríthatatlan akadályok kényszeríthetnek bennünket arra, hogy új megoldásokat keressünk, amelyek máskülönben talán soha nem jutottak volna eszünkbe.

Ezt a megközelítést alkalmazzák a tantrikus buddhizmus nem mindennapi módszerei, amelyek megmutatják, hogyan fordíthatjuk javunkra a szellemi fejlődésünket gátló és a mindennapjainkban lelki gyötrelmeket okozó mérgező érzelmeinket. E módszerek segítségével még az elkerülhetetlen szenvedésben is megtalálhatjuk az öröm és a fejlődés forrását, és az eddig akadálynak hitt tényezők a felszabaduláshoz vezető út támasztékaivá tehetők. A nyári elvonulás az akadályok kezelésének tantrikus módszereibe nyújt bevezetést.

Általános részvételi feltételek

A nyári elvonulás az intenzív meditáció és befelé fordulás időszaka, ezért a résztvevők vállalják, hogy ennek ideje alatt lehetőség szerint tartózkodjunk a beszéd használatától (beleértve a mobiltelefon használatáról való lemondást). Mivel az ott gyakorolt meditációk szorosan a buddhista vallásba és eszmerendszerbe ágyazódnak, a részvételhez ajánlott a buddhista hit szerinti menedékvétel. Erre az elvonulás első napján az élőben részt vevő csoportok tagjai számára a helyszínen is lehetőség lesz.

Az elvonuláson való részvételnek nem feltétele az év közbeni közös meditációk látogatása, a program gyakorlati jellege miatt azonban ajánlott a mahájána buddhizmus eszméivel, alapvető tanításaival kapcsolatos előzetes tájékozódás. Elméleti kérdések tisztázására a gyakorlóhéten csak igen szűk keretek között van lehetőség.

Az elvonuláson való részvételnek feltétele a lelki kiegyensúlyozottság és az átlagos pszichés terhelhetőség. Aki súlyos lelki problémákban szenved, pszichiáter vagy pszichoterapeuta kezelése alatt áll, annak számára az intenzív gyakorláson való részvételt nem ajánljuk. Kérdéses esetben jelentkezés előtt kérje ki orvosa, terapeutája tanácsát!

Az elvonulás ideje alatt a résztvevők vállalják a sílák fokozott és szigorú betartását, különösen a húsevésről, alkohol és kábítószer fogyasztásáról, valamint a szexuális érintkezésről való lemondást!

Az elvonulással kapcsolatos további információkat lásd a Buddhista Misszió honlapján: https://buddhizmus.hu/hu/hirek/tajekoztato-a-nyari-elvonulasokrol

Öltözék

A hosszú meditációkhoz és a felfrissülés, energizálás érdekében alkalmazott jógagyakorlatokhoz könnyű és laza, a kényelmes mozgást is lehetővé tevő öltözék javasolt. Kérjük, az elvonuláson kizárólag olyan ruhát viseljünk, amely fedi a lábakat és a vállakat! Mivel a helyszínt az elvonulás alatt templomként tekintjük, a rövidnadrág vagy top viselése nem illendő. Az ÁMM közösség tagjait az elvonulás ideje alatt kérjük a rendi ruha vagy rendi színek (fehér, bordó) viselésére.

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni online, e-mailben vagy postai levélben lehet, legkésőbb július 23-i beérkezéssel. Az elvonuláson való részvételhez online lehet jelentkezni az alábbi linken: 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfTFklUDlbSCaK3yKN0Nge3hisaxqBf...

A részvételi díjat helyettesítő adományok készpénzben befizethetők Bagi Hajnalkánál (06 70 635 53 60) vagy az elvonulás vezetőjénél, vagy
a rendeltetési cél megjelölésével a Buddhista Misszió Bankszámlájára utalhatók (Raiffeisen Bank 12011148-00116750-00100005)

Részvételi díjak

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is szétválasztásra kerülnek a szállás, étkezés, táborbérlet és szervezési költségek (= költségtérítés), illetve az oktatásért fizetett hozzájárulás (= tanítói felajánlás). Ebben az évben a rendezvény alapvetően adomány alapon kerül megtartásra. A 

(1) A költségtérítés mértéke:
               önkéntes felajánlás alapján, a foglalkozásokon élőben részt vevő kiscsoportok tagjai részére a közös étkezések költségének vállalása kötelező (kb. 25 ezer Ft a bentlakásos csoportnál).
(2) Az önkéntes tanítói felajánlás mértékét egyéni döntése ill. anyagi lehetőségei függvényében mindenki szabadon határozhatja meg. A felajánlás névtelenül, a szervezőkön keresztül leadott zárt borítékban vagy a helyszíni adománygyűjtő dobozba is megtehető. Átutalás esetén a tanítóknak szánt adományt kérjük a költségtérítéstől elkülönítve átutalni, és a közlemény rovatban az elvonulást vezető oktató nevét, valamint az "adomány a tanítónak" megjelölést feltüntetni.

Helyszín térképe: