Jóga és indiai filozófia gyakorlás

Holdüdvözlet

Szerző: 
Pressing Lajos Lílávadzsra

A holdüdvözlet (candra-namaskāra) egy a napüdvözlethez hasonló, kétszer tizennégy ászanából álló összetett gyakorlatsorozat. melynek ma már inkább csak a testi vonatkozásai közismertek. Pedig e gyakorlatsor valójában önálló meditációs szádhanát alkot. Legkülső szinten a Hold házait vagy fázisait (fő hatásterületeit, átváltozási szakaszait) képviselő tizennégy holdistennő rituális köszöntésére irányul. E holdistennők a nagy Anyaistennő, Durgá különféle alakjai. Durgá pedig Siva erejét vagy női oldalát, a Saktit személyesíti meg. Mélyebb szinten a holdüdvözlet meditációja magában foglalja az egyes ászanákban megidézett holdistennők mantráinak, rūpáinak (meditációs formáinak), attributumainak és yantráinak (misztikus jeleinek) ismeretét és alkalmazását, valamint az ászanák által aktivált finomenergia-központokkal, az úgynevezett cakrákkal kapcsolatos meditációs műveleteket. Az alábbi, e-könyv formájában összegyűjtött jegyzetek azokat az információkat tartalmazzák, amelyek a holdüdvözlet meditációs szádhanaként történő gyakorlásához szükségesek.

  tovább

Mahá-mritjundzsaja-mantra

Ez az "ÓM trjambakam jadzsámahé" kezdetű, jógás körökben gyakran recitált szöveg a Yajurveda egyik gyógyító ráolvasásában szerepel, ezért olykor gyógyító hatású mantraként is recitálják. Eredeti forrása azonban a Ṛgveda egyik Rudrához szóló himnusza. A Gāyatrī-mantra mellett a vallásos shaiva hitű hinduk napi imádságának második legfontosabb mantrája.

  tovább

Aszató má szadgamaja

Szerző: 
Brihadáranjaka-upanisad

Ez a gyönyörű mantra a Bṛhadāranyaka Upaniṣad 1.3.28 verse, mely önálló fohászként is elterjedt. Az imádságban Istenhez fohászkodunk, hogy vezessen és szabadítson ki minket az érzéki lét káprázatából és homályából, s az ezzel együtt járó halandóságból a fölébredett öntudat valóságába és világosságába, a halhatatlanságba.

  tovább