Meditatív stabilizálás

Oktató/előadó
Lílávadzsra Pressing Lajos

Yoga
Helyszín
Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóház (MEKA), Mánfa, Fábián Béla utca
Belépődíj
Szállás+étkezés 140 ezer Ft, tandíj adomány
Előzetes jelentkezés
szükséges
További információk
+36 30 472 5488

Nyári meditációs elvonulás 2024 június 22-29

Az idei nyári elvonulás a meditációs elmélyedés képességének fejlesztésére irányul, amire elengedhetetlen szükségünk lesz mind a személyes felszabadulás útján, mind pedig a bódhiszattva-ösvényen. Módszerünk a samatha meditáció, amelyben figyelmünket hosszú időn keresztül egy rögzített tárgyra irányítjuk. E gyakorlat segít abban, hogy tudatunk stabilizálódjék, oldódjanak a bennünk lévő feszültségek, és csillapodjék nyugtalanságunk. Kiküszöbölhetővé válik a mindennapi életünket jellemző szétszórtság, leülepednek az önmagukat gerjesztő gondolatok, és felfedezhetjük a mély nyugalom és belső béke tartományát. Megelégedetté és kiegyensúlyozottá válunk, s tudatunk erőre és hajlékonyságra tesz szert. Ez teszi lehetővé a szellemi elmélyedés kristálytiszta, felülemelkedett, egyhegyű és erőteljes tudatállapotainak elérését, ami képessé tesz minket arra, hogy felismerjük a dolgok valódi természetét.

Részvétel kizárólag előzetes jelentkezés alapján, csak a teljes elvonuláson lehetséges.
Jelentkezési határidő: 2024. március 31.
Az elvonuláson csak személyes jelenléttel lehet részt venni, online nem közvetítjük!
A résztvevők száma 35 főben limitált, 
a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk el.

Részvételi díj: szállás és étkezés 140 000,- Ft, amelyből a szállásdíj előleg (80 ezer Ft) a jelentkezés beküldésekor, a fennmaradó rész pedig legkésőbb június 5-ig esedékes. Tandíj önkéntes felajánlás alapján.

Részvételi szándékát szíveskedjék mielőbb az alábbi linken található jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével jelezni:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdij2XfLAH8y6B5IAVR9DdJ85ssuq_…

A részvétel feltételei

(1) A nyári elvonulás az intenzív meditáció és befelé fordulás időszaka, ezért a résztvevők vállalják, hogy ennek ideje alatt a programhoz közvetlenül kapcsolódó beszédhasználat kivételével tartózkodnak a beszédtől (beleértve a mobiltelefon használatáról való lemondást). Mivel az ott gyakorolt meditációk szorosan a buddhista vallásba és eszmerendszerbe ágyazódnak, a részvételhez – bár nem előfeltétel –, ajánlott a buddhista hit szerinti menedékvétel. Erre az elvonulás első napján a helyszínen is lehetőség lesz.

(2) A résztvevők a részvétel módjától függetlenül vállalják, hogy az elvonulás ideje alatt tartózkodnak a hús-, az alkohol és a kábítószer-fogyasztástól, valamint kerülik a szexuális érintkezést. A helyszíni résztvevők vállalják az elvonulóközpont házirendjének betartását, valamint az aktív közreműködést az elvonulás helyszínének takarításában, a rendtartásban és a közös étkezések lebonyolításában.

(3) A helyszíni résztvevők vállalják, hogy az elvonulás valamennyi programján résztvesznek (fáradtság vagy egészségügyi problémák esetén egyes programpontok alól az elvonulás vezetője adhat felmentést).

(4) Az elvonulás eseményeiről kép- vagy hangfelvétel készítése szigorúan tilos! A Buddhista Misszió az elvonuláson elhangzó tanításokról – azok rögzítése, megőrzése céljából – hangfelvételt készít, amelynek elkészítéséhez és felhasználásához a résztvevő a jelentkezésével hozzájárulását adja. A felvételek a résztvevők kérdéseit, szóbeli megnyilvánulásait is rögzíthetik, a hangfelvétel felhasználása során azonban az egyes résztvevők csak kifejezett, külön hozzájárulásuk esetén nevezhetők meg. Az elvonulás eseményeiről videófelvétel nem készül.

(6) Az intenzív meditáció különleges tudatállapotokat és megterhelő lelki élményeket is előhívhat. A részvételnek ezért feltétele a pszichés kiegyensúlyozottság és a legalább átlagos lelki terhelhetőség. A meditációs elvonuláson mindenki saját felelősségére vehet részt. Aki pszichés problémákkal vagy szorongásokkal küzd, jelentkezés előtt kérje ki orvosa vagy terapeutája tanácsát.

(7) A hosszú meditációkhoz és a felfrissülés, energizálás érdekében alkalmazott jógagyakorlatokhoz könnyű és laza, a kényelmes mozgást is lehetővé tevő öltözék javasolt. A Maitréja Mandala közösségének tagjait az elvonulás ideje alatt kérjük a rendi ruha vagy rendi színek (fehér, bordó) viselésére. A helyszíni résztvevőktől kérjük az egész testet elfedő öltözék viselését (pl. a rövid nadrágban, fürdőruhában, ujjatlan felsőben való megjelenés az elvonuláson pihenőidő alatt sem megengedett).

(8) Ha valaki fertőző betegségben szenved, vagy a környezetében az elvonulás megkezdése előtti héten covid megbetegedés történt, akkor a rendezvényen személyes jelenléttel nem vehet részt. 

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezést csak az online jelentkezési lap beküldésével, a szállásdíj előleg egyidejű befizetésével tudunk elfogadni legkésőbb 2024. március 31-i beérkezéssel. A jelentkezési lap a következő linken érhető el:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdij2XfLAH8y6B5IAVR9DdJ85ssuq_…

Részvételi díj

A szállás és a napi háromszori vegetáriánus étkezés díja egy hétre 140 000,- Ft. A jelentkezőket kérjük a szállásdíj előlegnek (80 ezer Ft) a jelentkezéssel egyidejű befizetésére. A szállásdíj előleg a központ lefoglalására szolgál, ezért visszatérítésére a részvétel személyes vagy egészségügyi okokból történő meghiúsulása esetén sincs lehetőség. Az önköltség fennmaradó része (kb. 60 ezer Ft) 2024 június 5-ig esedékes. Egyéb tekintetben kérjük, hogy a résztvevők az elvonulás és a tanító költségeihez, illetve az egyház fenntartásához önkéntes adománnyal járuljanak hozzá.

A költségtérítés és az adományok átutalhatók a Buddhista Misszió Bankszámlájára (Raiffeisen Bank 12011148-00116750-00100005), készpénzben befizethetők vagy zárt borítékban leadhatók a KKK-ban a Buddhista Misszió irodáján, valamint a helyszínen elhelyezett adománygyűjtő dobozba tehetők. Kérjük, hogy aki teheti, a költségtérítést szervezési okokból lehetőleg készpénzben fizesse be. Készpénz befizetés Bagi Hajnalka szervezőnél (a Buddhista Misszió irodájában) vagy az elvonulás vezetőjénél egyaránt lehetséges.
Átutalás esetén kérjük, hogy az egyháznak, illetve a tanítónak szánt adományokat és a költségtérítést egymástól elkülönítve, a rendeltetési cél pontos megjelölésével szíveskedjünk átutalni.

Adatkezelés

Az elvonuláson való részvételhez - a szervezési feladatok tervezhetősége és ellátása céljából, a szervezéssel összefüggő közlemények megküldése érdekében történő elérhetőség biztosítására - regisztráció szükséges; a regisztrációval az érintett hozzájárul a regisztráció során megadott személyes adatainak a Buddhista Misszió általi kezeléséhez. A személyes adatokat a Buddhista Misszió az itt elérhető adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint kezeli. 
https://buddhizmus.hu/hu/hirek/adatkezelesi-tajekoztato

Időpont(ok)
-
Helyszín térképe