Buddhizmus

Létezik-e egyetemes tudatosság?

A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben – 5. rész: A mahájána buddhizmus tanításai között szerepel az álaja-vidnyána, amit közös tudatnak, raktártudatnak, kincseskamra-tudatnak vagy univerzális emlékezetnek szoktak fordítani. Azt jelenti ez, hogy a buddhizmus is elfogadja valamiféle kozmikus vagy egyetemes tudatosság létezését? Milyen viszonyban van ezzel saját tapasztalásunk, egyéni emlékezetünk? Lílávadzsra Pressing Lajos válasza a Buddha FM internetes rádió körkérdésére (13:41).

  tovább

Himnusz a huszonegy Tárához

Bhagavatyāryatārādevyā namaskārāikaviṁśatistotraṁ guṇahitasahitam Huszonegy Üdvözlégy Úrnőnk,
a Nemes Tārā Istennő dicséretére,
ennek jótékony hatásait is felsorolva
  tovább

Hogyan hat a tudat a külső világra?

A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben – 4. rész: Az élettelen anyag a természet törvényei szerint egyensúlyba kerül a környezetével: felveszi annak nyomását, hőmérsékletét, lúgosságát, savasságát. Az élőlény anyaga soha sincs egyensúlyban a környezetével, mert az a halálát jelentené. A belső tapasztalás világában nem fizikai törvények uralkodnak. Hogyan hat a belső világ megismerése a külső világra? Mi a tudat fejlődésének, fejlesztésének jelentősége egy ember élete során? És mi a jelentősége az emberiségre nézve több ezer év alatt? Lílávadzsra Pressing Lajos válasza a Buddha FM internetes rádió körkérdésére (16:49).

  tovább

Az igazi csoda

A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben – 3. rész:
Elérhetők-e természetfölötti képességek, és ha igen, mi ezeknek a természete? Érdemes-e ilyesmire törekednünk? A Buddha szerint az igazi csoda a tudat megfordulása. Mit jelent ez a megfordulás, és milyen az a valóság, amelyre felébredhetünk? Lílávadzsra Pressing Lajos válasza a Buddha FM internetes rádió körkérdésére (22:53).

  tovább

Bardo tanfolyam Szegeden

Oktató/előadó: 
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos

Közhely, mégis igaz, hogy életünkben egyedül az elmúlás biztos. Bölcsen tesszük, ha reményeink és illúzióink helyett életünket erre a szilárd alapra építjük. A bardo tanulmányok felkészítenek arra, hogy a tünékeny élet szétfoszlásakor a halál végtelen, tágas terében saját tudatunk természetére ébredjünk, s ezáltal kiszabaduljunk a keletkezés és elmúlás karmikus körforgásából.

  tovább

Léteznek-e csodák?

A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben – 2. rész:
Hogyan nyilvánul meg a belső világ a külvilágban? Léteznek-e csodák, amikor a tapasztalt külvilág szövete felfeslik valahol, és törvényei egy rövid időre megszűnnek? Lílávadzsra Pressing Lajos válasza a Buddha FM internetes rádió körkérdésére (13:17).

  tovább

Különbözik-e a külső és a belső valóság?

A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben: A valóságnak tapasztalt külvilág és a – meditációban is megismerhető – belső világ két külön létbirodalom, vagy a valóság kétféle megtapasztalása? Lílávadzsra Pressing Lajos válasza a Buddha FM internetes rádió körkérdésére (4:58).

  tovább

Maitréja Buddha és a szeretet ünnepén

Tanítóbeszéd a 2019. december 22-ei Maitréja ünnepen: a Buddhista Misszió kamaraerdei központjában tartott rendezvény hangfelvétele (48' 04"). Az előadás megvilágítja a téli napforduló spirituális jelentőségét, valamint az eljövendő Buddhának, Maitréjának a Nappal való szimbolikus kapcsolatát. Ezt követően a szeretet és a bölcsesség kapcsolatával, egymást feltételező jellegével foglalkozik, és elmagyarázza, miért a szerető kedvesség a leghatékonyabb megközelítés a megvilágosult tudatosság kibontakoztatására.

  tovább

A tibeti halottaskönyv

A  Buddha FM rádió 2018-as adásában Bende Zsuzsanna beszélget Lílávadzsra Pressing Lajossal a nyugaton Tibeti halottaskönyv címen ismert Bardo tödolról. A kétrészes adásban szó esik a halál utáni köztes létre vonatkozó buddhista hagyományokról, ezek nyugati fogadtatásáról, valamint C. G. Jungnak a könyvhöz írott előszaváról és az ebben felvetett kérdésekről. A címre kattintva meghallgatható az interjú hangfelvétele.

  tovább

Halálközeli és halál utáni tapasztalatok a buddhizmus tükrében Új!

A Hatoscsatorna közösségi televízió Másik világ című műsorában ez év októberében interjút készített Pressing Lajos Lílávadzsrával. A beszélgetés témája a buddhizmus halálközeli élményekkel és halál utáni állapotokkal kapcsolatos tanításai. A címre vagy a "tovább" linkre kattintva megtekinthető az adás videofevétele (27' 56")

  tovább

Oldalak

Feliratkozás  csatornájára