Buddhizmus

Mire tanítanak minket a halottaink?

Oktató/előadó: 
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos

Eltávozott szeretteink a gyász révén megtanítanak minket helyesen élni, ráébresztenek a szeretet és a halálon túlmutató értékek fontosságára. A halál távlatából lelepleződnek az életünket átható illúziók, s a ráeszmélés a valóságra megnyitja előttünk a felszabadulás ösvényét. Előadás a Tibetet Segítő Társaság "Sambhala Halottak napja az Ősök napja" rendezvénysorozata keretében.

  tovább

Beszélgetés az intuícióról

A Buddha FM által készített interjúban Pressing Lajos Lílávadzsra olyan kérdésekre keresi a választ, amelyek az intuíció mibenlétét firtatják. A címre vagy a "tovább" gombra kattintva meghallgatható a rádióbeszélgetés hangfelvétele (49:46).

  tovább

Mi a megvilágosodás?

A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben – 10. rész: Mi a megvilágosodás? Lílávadzsra Pressing Lajos válasza a Buddha FM internetes rádió körkérdésére (10:26).

  tovább

Miért meditáljunk?

A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben – 9. rész: Melyek a meditáció helyes indítékai? Milyen hibát követ el, aki rögeszméssé válik? Lílávadzsra Pressing Lajos válaszai a Buddha FM internetes rádió körkérdésére (26:59).

  tovább

Elmúlás és újraszületés

A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben – 8. rész: Mi a buddhizmus belső tapasztalásokon alapuló, világos, meditációs tapasztalatokban ellenőrizhető válasza a reinkarnációra? Lílávadzsra Pressing Lajos válaszai a Buddha FM internetes rádió körkérdésére (19:59).

  tovább

Test és tudat

A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben – 7. rész: Test és tudat elválasztható-e egymástól? A tudat teremtő ereje hozza-e létre a testet? A buddhista szövegekben ezek Mára (az ördög) kérdései. Miért? Miért nem érdemes foglalkoznunk ezzel? A szútrákban a válasz ezekre általában a függő keletkezés. Hogyan szolgálhat ez válaszul? Lílávadzsra Pressing Lajos válaszai a Buddha FM internetes rádió körkérdésére (23:40).

  tovább

Különleges élmények

A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben – 6. rész: Meditáció közben érzéseink, gondolataink, saját emlékképeink kikapcsolásával felhozható-e olyan tudás, amely nem ebben az életünkben szerzett, nem általunk ismert tapasztalatból származik? Lílávadzsra Pressing Lajos válaszai a Buddha FM internetes rádió körkérdésére (36:13).

  tovább

Lílávadzsra üzenete a világjárványról

Mindannyian másképpen reagálunk a világjárvány hírére. Van, aki fél, van, aki nem veszi komolyan, van, aki depresszióba esik, van, akit felvillanyoz, hogy segíthet, van, aki a netet bújja, van, aki befelé fordul és így tovább. Mit tehetünk ebben a helyzetben? Pressing Lajos Lílávadzsra üzenete a Buddha FM rádió hallgatóihoz. "A szanszárikus lét önmagában nézve értelmetlen, de értelmessé tehetjük, ha a jót nem a kellemes tapasztalatokban, és az ezeket lehetővé tévő körülményekben, hanem a világon túliban, tudatunk valódi természetében keressük" (23:02).

  tovább

Interjú Pressing Lajossal a világjárvány idején

A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli helyzetben telefoninterjút adtam a Buddha-FM internetes rádiónak, mely az alábbi linkre kattintva meghallgatható. Az interjúban szó esik a járvány spirituális üzenetéről, a szórványosan tapasztalt pánikreakciók lélektani hátteréről, az ösztönök és a tudatosság viszonyáról, s arról, hogyan fordíthatjuk a kényszerű bezártságot önmagunk és minden lény javára (43:23).

  tovább

Létezik-e egyetemes tudatosság?

A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben – 5. rész: A mahájána buddhizmus tanításai között szerepel az álaja-vidnyána, amit közös tudatnak, raktártudatnak, kincseskamra-tudatnak vagy univerzális emlékezetnek szoktak fordítani. Azt jelenti ez, hogy a buddhizmus is elfogadja valamiféle kozmikus vagy egyetemes tudatosság létezését? Milyen viszonyban van ezzel saját tapasztalásunk, egyéni emlékezetünk? Lílávadzsra Pressing Lajos válasza a Buddha FM internetes rádió körkérdésére (13:41).

  tovább

Oldalak

Feliratkozás  csatornájára