A szeretet a megismerés egy módja

Előadó/szereplő
Lílávadzsra Pressing Lajos

A Buddhista Misszió által rendezett Maitréja ünnepen, 2016. december 18-án elhangzott ünnepi beszéd hangfelvétele (29' 28")

A beszéd tartalmából

  • A megváltó várása, ami az ókortól kezdve szinte minden nagy világvallásban elterjedt, azt a mély sejtést fejezi ki, hogy az emberi lét állandó válságából csak spirituális irányban található kivezető út.
  • A maitrí, az egyetemes és feltétel nélküli szeretet nem valamiféle érzelem vagy jószándékú cselekvés, hanem a megismerés sajátos módja: a jóság és tökéletesség meglátása egy lényben.
  • Kultúránkban a szeretet kifejezését túlságosan az akcióval, a cselekvéssel kapcsoljuk össze, azt hisszük, azzal segítünk másokon és önmagunkon is, ha teszünk valamit. Ebből fakad a karácsonyi stressz is, pedig ez az időszak a természet elnyugvásával lehetőséget kínálna arra, hogy kapcsolatba lépjünk önmagunk világosságával, és ebben a világosságban észrevegyük egymást.
  • Az előadó röviden ismerteti a szeretetben való látás kibontakoztatásának négy fokát – a külső, belső, titkos és végső szinteket.