Személyes

Portréfilm Pressing Lajosról

A Duna TV Sokszínű vallás című műsora egy rövid portréfilmet forgatott velem, amely 2018 április 15-én került adásba. A folytatásban megtekinthető az adás videofelvétele (12' 58").

  tovább

Imádok ebben az izgalmas korban élni...

Szerző: 
Hodor Enikő

Tudjuk, hogy elsősorban önmagunkért felelünk, saját lelkiismeretünknek tartozunk számadással? Miben segíthet a mesék világa emberré válásunk folyamatában? Milyen viszonyban vannak a XXI. század női saját spirituális gyökereikkel? Hová tart a világ? Ezekről a témakörökről beszélgetett Dr. Pressing Lajossal sepsiszentgyörgyi látogatása alkalmából a székelyföldi Morfondír online hetilap újságírója.

  tovább

Buddhizmus és magyarság - interjú Dr. Pressing Lajossal

Szerző: 
Várszegi Zsolt

A Kineziológia Magazin 39. számában megjelent interjúban Lílávadzsra Pressing Lajos olyan kérdésekkel foglalkozik, mint pl. a halál utáni köztes lét és az újraszületés természete a buddhista tanításban; milyen célt szolgálnak a buddhista mandalák; a magyarság és a buddhizmus között lehetséges történeti és kulturális kapcsolatok. A kérdésekre válaszolva szót ejt még jelenlegi munkáiról és jövőbeli terveiről.

  tovább

Buddhizmus és kereszténység - interjú Dr. Pressing Lajossal Új!

Szerző: 
Várszegi Zsolt

A Kineziológia Magazin 38. számában megjelent interjúban Lílávadzsra Pressing Lajos a kereszténység és a buddhizmus kapcsolatát vizsgálja. Bár a két nagy szellemi hagyomány közé nem lehet egyenlőségjelet tenni, lényegi mondanivalójukat tekintve mélyebb rokonságot mutatnak, mint amit az egyházak igen eltérő történeti fejlődése alapján felszínesen gondolnánk. Ez a rokonság nemcsak az etika hasonlóságában mutatkozik meg, hanem a szellemi attitűdben is, amely a teremtéssel szemben a földi nyomorúságból való felszabadulás, az üdv lehetőségét helyezi előtérbe...

  tovább

Buddhizmus a mindennapokban - interjú Dr. Pressing Lajossal

Szerző: 
Várszegi Zsolt

A Kineziológia Magazin 36. számában megjelent interjúban Lílávadzsra Pressing Lajos olyan kérdésekre keresi a választ, mint például mit jelent a megvilágosodás egy olyan világban, ahol mindent pénzben mérnek;  hogyan tudunk egyszerű hétköznapi emberként elindulni a Dharma útján; s milyen csapdák leselkednek ránk a szellemi úton? A magazin kiadójának szíves hozzájárulásával az Interneten is közzétettük az interjú teljes szövegét.

  tovább

Buddhizmus, pszichológia és magyarság

Szerző: 
Lílávadzsra Pressing Lajos
Máthé Veronika

A 2015. augusztusában készült interjúban Máthé Veronika kérdezi Pressing Lajos Lílávadzsrát a Dharma átadásával kapcsolatos tapasztalatairól, a Buddhista Misszió történetéről és szellemiségéről, a buddhizmus sajátosan magyar vonatkozásairól, valamint a buddhizmus és a pszichológia kapcsolatáról és együttműködési lehetőségeiről.

  tovább

Lételenország

Szerző: 
Gyöngyi Annamária
Lílávadzsra Pressing Lajos

Április végi kolozsvári vendégszereplésem alkalmából interjút készített velem Gyöngyi Annamária, az egyik legnagyobb erdélyi magyar nyelvű internetes újság munkatársa. Hogyan ismerhetjük fel a magyar népmesékben rejlő spirituális tanításokat, mi bizonyítja az indiai mesékkel való rokonságot, vagy hova vezethet, ha a "hollywoodi mesékből" tanulunk meg élni? Egy érdekes beszélgetés a népmesék mélyebb tartalmáról.

  tovább

Világos és mindent átható eszmélet - minimélyinterjú Lilávadzsra Pressing Lajossal

Szerző: 
Sütő Zsolt

Kolozsvári látogatásom alkalmából Sütő Zsolt készítette velem ezt a villáminterjút. Jóllehet e beszélgetés egy sms-üzenetváltás stílusát idézi, mégis meglehetősen mélyre szaladt. A tömör stílus előnye, hogy a kérdező is, én is kénytelen voltam a lényegre koncentrálni. Az interjú szövege a fenti linkre kattintva olvasható.

  tovább

Változásban – beszélgetés Pressing Lajossal

Ezt az interjút Sitkéry Zoltán, a Filosz Könyvkiadó vezetője készítette velem a Buddhista Misszió ügyvivői posztjáról történt távozásom után fél évvel, 2013 júniusában. Szó esik benne a Buddhista Misszióban végbemenő változásokról, személyes életutam alakulásáról, terveimről, az egyház múltjáról és jövőjéről, a buddhista áthagyományozás természetéről, a Szangha mibenlétéről és jelentőségéről és számos más érdekes kérdésről.

  tovább

Interjú 2004-ből a TKBF tájékoztatójában

Szerző: 
Kalmár Csaba

foto_pressinglajos_01_0.jpgA 2004-ben készült interjúban Kalmár Csaba beszélget Pressing Lajossal életútja alakulásáról, buddhizmus és pszichológia viszonyáról, a magyarországi buddhizmus történetéről, a rendszerváltásról, a Buddhista Misszió akkori helyzetéről, karmáról és függő keletkezésről, és még sok érdekes kérdésről. Az interjúban Lílávadzsra sok időtálló, ma is érvényes gondolatot érint.

  tovább

Oldalak

Feliratkozás  csatornájára