Életrajz

Lílávadzsra Pressing Lajos

Életem képekben

1953-ban Veszprémben születtem újjá. Kora gyermekkorom óta vonzódom a jóga, a buddhizmus és a keleti bölcselet tanításaihoz. Világi tanulmányaimat 1977-ben okleveles pszichológusként zártam; 1979-ben doktoráltam bölcsészetből az ELTÉ-n. Tíz évig praktizáltam az egykori Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézetben mint klinikai pszichológus. Kiképzést nyertem különböző egyéni és csoportos pszichoterápiás módszerekben, 1983-tól magam is tevékenykedem, mint kiképző.

Az egykori Kőrösi Cs. Sándor Buddhológiai Intézetben folytatott ötéves tanulmányokat követően 1984-ben találkoztam indiai tanítómmal, aki több éven keresztül személyesen tanított a tantrikus jóga egy figyelemreméltó, szokatlan fajtájára. Személyes meditációs élményeim győztek meg a Buddha-Dharma mély igazságáról, ezért menedéket vettem, majd 1987-től teljesen a jóga és a buddhizmus felé fordultam. Ettől kezdve a Buddhológiai Intézet jóga tanszékének vezetőjeként dolgoztam egészen Németországba való kiköltözésemig.  1988-ban szenteltek a Magyarországi Buddhista Misszió papjává, ekkor kaptam a Lílávadzsra nevet. 

1990-ben a németországi Überlingenbe költöztem, ahol a gyémántút buddhizmust tanulmányoztam és gyakoroltam. Vajramálával együtt megalapítottam a Mahákála Oktatási és Meditációs Központot. 1997-ben a magyarországi Buddhista Misszió ügyvivőjévé választottak, amely megbízatást 2012 végéig láttam el. Ugyancsak 1997-ben kaptam először Dharma-tanítói megbízást. A 2000-es évek elején újjászerveztem a Buddhista Misszió oktatási tevékenységét, s vezetésemmel megépült Budapest első buddhista temploma. 2007-ben vonalhordozó meditációs mesterré (vadzsrácsárjává) szenteltek. Jelenleg szellemi tanítóként, jóga- és meditációs oktatóként, pszichológus tanácsadóként, valamint szabadfoglalkozású fordítóként, szerkesztőként tevékenykedem. 2020 februárja óta ismét Magyarországon élek.

Önálló könyveim: Meditáció és pszichoterápia -- a Saturnus archetyposa (1985); A Boldogság mint misztérium (Budapest, 1986/1993); A Yoga-meditáció sajátosságai Patanjali Yoga-Sutrái alapján (1986); Phoenix (1988); Hová tűntek a csodák? (Budapest 1994); Reggeli üldögélések (1995), Szellemi tanítások a magyar népmesékben I. Az égig érő fa (2009), Szellemi tanítások a magyar népmesékben II. Az élet vize (2011).