Tanítások a tudat természetéről – a mahásziddhák

Oktató/előadó
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos

Homokmandala
Belépődíj
Adomány/önkéntes felajánlás
Előzetes jelentkezés
nem szükséges
További információk
Bagi Hajnalka programszervező, 06 70 635 5360

A buddhizmus egy önmegfigyelésen és tapasztalatokon alapuló gyakorlati út saját korlátaink meghaladásához, valamint a tartós boldogság és a belső béke eléréséhez. Fölismerése szerint a legtöbb problémánk téves észleléseinkből, előítéleteinkből, önmagunk és az élet félreértéséből fakad. Az illúzióinkra hibás életstratégiákat építünk: a tünékeny és hatáskörünkön kívül eső jelenségekben igyekszünk hiábavalóan tartósságot, biztonságot és kielégülést találni.

Ahhoz, hogy eloszlassuk ezeket a káprázatokat, át kell látnunk és meg kell értenünk tudatunk működését. Ez teszi lehetővé, hogy elménk csalóka játéka mögött fölfedezzük valódi természetünket, a buddhaság alapját képező eszmélő világosságot. Tudatunk természete eredendően tartalmaz minden szükséges képességet és minőséget, amelyekkel szert tehetünk a külső tényezőktől független boldogságra, és más lényeknek is segítségére lehetünk.

A tanfolyam ehhez a belső felfedező úthoz kíván segítséget nyújtani: bemutatja a tudat természetéről szóló ősi buddhista tanításokat, a megismerés folyamatait, a téves észlelések kialakulásának okait és eloszlatásukat. Az öt buddhacsalád analógiarendszerét használjuk arra, hogy megtanuljuk, hogyan lehet kártékony és szenvedést okozó érzelmeinket a szellemi ösvényt inspiráló erőkké, a felébredés bölcsességenergiáivá alakítani. Az érzelmi energiák pozitív felhasználásának lehetőségeit a mahásziddhák élettörténetén és gyakorlatain keresztül mutatjuk be. Ők voltak azok a régi mesterek, akik megteremtették a megvilágosodáshoz vezető közvetlen útnak, a gyémántút buddhizmusnak az alapjait.

FIGYELEM: Az előadások alapvetően személyes részvétellel látogathatók a KKK-ban! A Tanítások a tudat természetéről című előadássorozatot közvetítjük Youtube élő adásban és Zoom-on is, az aktuális linket az előadás napját megelőző vasárnapig a Buddhista Misszió hírlevelében, valamint ezen az oldalon tesszük közzé. Azok számára, akik valós időben, interaktív videokonferencia rendszeren keresztül szeretnének részt venni a tanításokon, erre a Zoom rendszeren keresztül nyílik lehetőség. A valós idejű részvételre az alábbi linken található űrlap kitöltésével lehet regisztrálni:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe8TCO6VuHeo5gq_aiv7XsWLsGAMKp…
Az élő Youtube adáshoz nem szükséges regisztrálni, és azoknak sem kell újból beküldeniük a jelentkezési lapot, akik ezt már az őszi félévben megtették!
A következő élő youtube adás linkje: június 3. hétfő 17:30-kor:  https://youtube.com/live/Q9wMMJE2TM4

A 2024 tavaszi félév korábban elhangzott előadásai az alábbi linken nézhetők vissza:
https://www.youtube.com/watch?v=0FMZ9HdI4e8&list=PLZKcTpf6pSveFRG1btnd6zgaVShSuDTEG
A 2023 őszi félév előadásai is visszanézhetők a következő linken: 
https://www.youtube.com/playlist?list=PLZKcTpf6pSvcmjnczrP0L_sPL6k4lhJ25
A 2023 tavaszi félév előadásai az alábbi linken nézhetők vissza: 
https://www.youtube.com/playlist?list=PLZKcTpf6pSvdfMGQHgYhBHoZREv3mO5W9

Adomány: A tanfolyamon nincs részvételi díj. Kérjük, hogy aki teheti, adományokkal támogassa a tanítót és a közösséget. Az adományok a helyszínen elhelyezett gyűjtőládába dobhatók, vagy a rendeltetési cél megjelölésével (a tanítónak szánt adományoknál a tanító nevének feltüntetésével) átutalhatók a Buddhista Misszió bankszámlájára: Raiffeisen bank 12011148-00116750-00100005

Photo credit: Wonderlane – His Holiness Jigdal Dagchen Sakya closes Shri Hevajra's Diety palace mandala, with a gold vajra, while his masters of ceremony assist with the reading of the text, Tharlam Monastery of Tibetan Buddhism, Lamdre (The Path and Its Fruit), Kathmandu, Nepal. https://www.flickr.com/photos/wonderlane/5524921567/ (license CC BY 2.0).

Időpont(ok)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Helyszín térképe