Lodzsong gyakorlócsoport

Oktató/előadó
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos

Scattering windhorses *
Helyszín
Ménesi Yoga Hall (1118 Budapest, Ménesi út 35. I/2.)
Belépődíj
Adomány/önkéntes felajánlás
Előzetes jelentkezés
szükséges
További információk
Tel. +36 30 472 5488

A lodzsong – magyarul a tudat fejlesztése vagy megtisztítása – egy tibeti meditációs rendszer, melynek gyökerei a buddhizmus 11. századi megújítója, Atisa munkásságáig nyúlnak vissza. A modern agykontrolltól eltérően e módszer célja nem valamiféle hétköznapi értelemben vett hatékonyságnövelés, hanem a megvilágosodás két elválaszthatatlan összetevőjének, a bölcsességnek és az együttérzésnek a kifejlesztése. Ezen keresztül bontakoztatja ki a lodzsong gyakorlója a buddhista nagy út foglalatát képező bódhiszattva-eszményt.

A lodzsong rendszere úgynevezett magtanítás, amely a buddhista út belső lényegére összpontosít. Módszerei egyszerűek és lényegre törőek, ezáltal nemcsak szerzetesek számára gyakorolhatók, hanem a világi törekvők számára is, akiknek korlátozott a gyakorlásra fordítható szabad idejük. A módszert különösen alkalmassá teszi a világiak számára, hogy számos olyan ügyes technikát tartalmaz, amelyek segítségével külön időráfordítás nélkül bármely hétköznapi élethelyzet, akár a családban, közlekedés közben vagy a munkahelyen gyakorlássá alakítható.

A gyakorlócsoport elindításával az oktató segítséget kíván nyújtani a napi gyakorlásban mindazoknak, akik felismerték a közösségben folytatott meditáció megtartó erejét, és szeretnének több útmutatáshoz és tapasztalathoz jutni abban a tekintetben, miként tehetjük kevés időráfordítással is mindennapjaink részévé a buddhista ösvényt.

Az őszi félév végén újrakezdtük az egész lodzsong ciklust, és tavasszal a képzést az első ponttal, az előkészítő gyakorlatok tisztító módszereivel folytatjuk. Ez kitűnő lehetőséget kínál a csatlakozáshoz azok számára is, akik most kezdik az ismerkedést a lodzsonggal, vagy akik a 2020-as években nem vettek részt a nyári elvonulásokon.

A foglalkozások alapvetően online, a Zoom videokonferencia-rendszeren keresztül zajlanak, a linket a résztvevők a jelentkezést követően kapják meg. Előzetes bejelentés alapján személyes jelenléttel is lehetőség van a részvételre.

A gyakorlócsoportba az alábbi linken lehet jelentkezni:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeHXP2bHktatcp4nRcIqeaxwExqLXQ…
Aki korábban már jelentkezett a csoportba, nem szükséges újból regisztrálnia!

Adományok

A gyakorlócsoportban nem lesz részvételi díj, mindenki térítésmentesen vehet részt rajta. Kérjük azonban, hogy a résztvevők lehetőség szerint adományokkal támogassák a tanítót és a közösséget. Az adományok a rendeltetési cél megjelölésével (a tanítónak szánt adományoknál a tanító nevének feltüntetésével) a Buddhista Misszió bankszámlájára kérjük átutalni:
Raiffeisen bank 12011148-00116750-00100005

Photo credit: Scattering windhorses in Amdo, Tibet by tsemdo.thar, https://flickr.com/photos/tsemdo/4085620759/

Időpont(ok)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Helyszín térképe