Tibeti misztériumok

Előadó/szereplő: 
Lílávadzsra Pressing Lajos
A felvételt készítette: 
Aster film

Hamvas Bélát spirituális érzékenysége nyitottá tette a világ nagy szellemi hagyományaira. Számos művében találunk a buddhizmus és különösen az indiai védikus tanok által inspirált gondolatokat. Az egyik legérdekesebb, keleti vallásokkal foglalkozó kötete az 1944-ben megjelent Tibeti misztériumok, amely a tibeti bön és a gyémántút buddizmus kultuszaiba és meditációs módszereibe nyújt bepillantást néhány bizonytalan eredetű fordításon és a szerző bevezető tanulmányán keresztül.

A mű még a tibeti exodus előtt íródott, amikor igen kevés hiteles ismeret állt rendelkezésre ezekről a tanokról. A mozaik hiányzó elemeit a nyugati szerzők sokszor ismertebb hagyományokon alapuló spekulációkkal és misztikus elképzelésekkel próbálták kitölteni. A könyv megjelenése óta eltelt több mint 70 évben a tibeti buddhizmus tanai nyugaton is eltedtek, szent iratait lefordították, és ma már számos tibeti láma működik Európában e tanok autentikus forrásaként. A Hamvas Béla Alapítvány által megrendezett előadás a szerző kötetében szereplő néhány érdekes "misztériumot" vesz vizsgálat alá, s feltárja ezek jelentését a buddhizmusra vonatkozó mai ismereteink fényében.

A videók HD-minőségben történő megtekintéséhez a lejátszás elindítása után kattintsunk a jobb alsó sarokban (a youtube link bal oldalán) lévő "Beállítások" gombra, és a "Minőség" menüben állítsuk a felbontást 720p-re. Utána a lejátszást (a youtube link jobb oldalán található gombbal) átállíthatjuk teljes képernyősre.

Első rész – A könyv hátterét képező buddhista hagyomány (1:15:59)


Második rész – A buddhista tantrák (1:10:59)