Miért meditáljunk?

Előadó/szereplő: 
Lílávadzsra Pressing Lajos
A felvételt készítette: 
Buddha FM/Horváth Zsófia
Photo credit: Tarcio Saraiva képe a flickr.com oldalon


A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben – 9. rész: Melyek a meditáció helyes indítékai? Milyen hibát követ el, aki rögeszméssé válik?

Válaszában Lílávadzsra ismerteti a buddhista meditáció három lehetséges indítékát: a kis, a közepes és a nagy távlatú gyakorlás szempontjait. Megvilágítja a rögeszmék kialakulásának lehetséges hátterét. Ennek kapcsán rámutat, miért tekintette a Buddha általában a nézeteket és az eszméket az elme kártékony, nemtudásban gyökerező képződményeinek. Elmagyarázza, miben más a buddhista elmélet és filozófia, mint az egyéb vallási, filozófiai és hétköznapi nézetek.

Az interjú többi része a következő oldalakon hallgathatók meg:

Megjegyzés: A CHROME böngésző egyes változataiban egy ponton (ennél a felvételnél a 8. perc tájékán) valamiért megszakad a felvétel és a mutató visszaugrik a felvétel elejére. Aki Chrome böngészőt használ, a lejátszás megszakadása esetén indítsa újra a lejátszást, vigye a kurzort kicsivel a megszakadási pont elé, másodszorra a hiba nem fog megjelenni. A hiba valószínűleg a böngészőben van, mert más böngészőnél (firefox, safari) nem jelentkezik.