A Buddha hét üzenete a modern ember számára

Lílávadzsra Pressing Lajos

Mosolygó Buddhafej

"Miről mesél a csend?" címmel nagy sikerű előadást tartottam márciusban a Bolyavári Esték keretében. A résztvevők kérésére hét mondatban összefoglaltam az előadás legfontosabb üzeneteit, amelyek mások számára is érdekesek lehetnek. Egy-egy jótanács a hét minden napjára, amely segíthet új értelemmel megtölteni rohanó mindennapjainkat.

Rohanó világunk soha nem látott anyagi és információs bőséggel áraszt el minket, a boldogságfaktor mégsem látszik növekedni. Életünket kapkodás és stressz hatja át, értékeink és emberi kapcsolataink kiüresednek, miközben a gyorsan változó divatok, szellemi és társadalmi áramlatok zajában egyre kevésbé tudjuk megkülönböztetni a lényegest és a lényegtelent. Mit tehet a fogyasztói társadalomban az ember, ha szeretne szépen és jól élni? Hogyan segíthet a Buddha két és fél ezer éves bölcsessége ma is megtalálni belső békénket, a kiegyensúlyozott boldogság és derű forrását saját tudatunk természetében? Az alábbiakban néhány jótanács a Buddha tanításai alapján, amelyeket érdemes a hét minden napján megfontolnunk:

  1. Az igazi boldogságot nem fogjuk megtalálni úgy, hogy külső feltételekben keressük. Mivel a boldogság és elégedettség egy tudatállapot, bölcsebben tesszük, ha inkább a saját elménket tanuljuk meg önfejlesztéssel az irányításunk alá vonni.
  2. A külsődleges értékek üressége előbb-utóbb lelepleződik; elmélkedjünk minden nap a halálról.
  3. Minél többet igyekszünk a rendelkezésünkre álló időbe belezsúfolni, az élményeink annál felszínesebbé válnak. Az igazi gazdagságot nem a tapasztalatok mennyiségében, hanem a jelenlét intenzitásában, az átélés mélységében találhatjuk meg.
  4. Még ha a fejlődés sok értékes dolgot teremtett is, hagyományok nélkül gyökértelenné válunk. Ápoljuk a hagyományainkat!
  5. Ha állandóan a dolgok megváltoztatásával vagyunk elfoglalva, lehetetlen az élethez szerető elfogadással viszonyulni. Szánjunk minden nap félórát a tétlen ücsörgésre, a befogadó szemlélődésre.
  6. A világban sohasem lelhetünk igazi otthonra, mert mulandó és idegen az emberi természetünktől. Keressük otthonunkat saját eszmélésünk terében.
  7. Készítsünk házi oltárat, és minden nap helyezzünk el rajta valamilyen felajánlást. A magasabb valóságot tartsuk állandóan tudatban.

Photo credit: Cristian Ruberti - a smiling face of buddha, http://www.freeimages.com/photo/1435944

Kapcsolódó video