Elmúlás és újraszületés

Előadó/szereplő: 
Pressing Lajos Lílávadzsra
A felvételt készítette: 
Horváth Zsófia (Buddha FM)
Photo credit: Jason Tester Guerrilla képe a flickr.com oldalon

 

A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben – 8. rész: Mi a buddhizmus belső tapasztalásokon alapuló, világos, meditációs tapasztalatokban ellenőrizhető válasza a reinkarnációra?

Válaszában Lílávadzsra rámutat, hogy a Buddha útmutatásaiban fontos szerepet játszik a reinkarnáció tana, mert ez érteti meg velünk a tudat folytonosságát és azt, hogy a döntéseinknek, a tetteinknek következményei vannak. Ugyanakkor a buddhizmusban az újraszületést mégsem tekintjük abszolút igazságnak. Ha ugyanis végső értelemben a jelenlegi életünk sem valóságos, akkor az előző és az ezután következő születésekről is legfeljebb viszonylagos értelemben, mint sajátos nézőpontokból észlelhető függő megjelenésekről beszélhetünk.

Az interjú korábbi részei a következő oldalakon hallgathatók meg:

Megjegyzés: A CHROME böngésző egyes változataiban egy ponton (ennél a felvételnél 7:30 körül) valamiért megszakad a felvétel és a mutató visszaugrik a felvétel elejére. Aki Chrome böngészőt használ, a lejátszás megszakadása esetén indítsa újra a lejátszást, vigye a kurzort kicsivel a megszakadási pont elé, másodszorra a hiba nem fog megjelenni. A hiba valószínűleg a böngészőben van, mert más böngészőnél (firefox, safari) nem jelentkezik.