Bardó-képzés Szegeden

Oktató/előadó
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos

Gyógyító Buddhák
Helyszín
A Buddhista Misszió szegedi központja, 6723 Szeged, Szent László utca 4.
Belépődíj
Adomány/önkéntes felajánlás
Előzetes jelentkezés
szükséges
További információk
Katonáné Korom Vera, +36 30 864 6268

Életünk egyetlen bizonyossága, hogy egyszer véget ér, miközben a halálunk időpontját illetően teljes bizonytalanságban vagyunk. Ahhoz, hogy jól éljünk, és a rendelkezésünkre álló időt értelmesen kihasználjuk, választásaink során hétköznapi illúzióink helyett a halál tényére is tekintettel kell lennünk. Jól meghalni pedig csak akkor tudunk, ha értelmes és teljes életet éltünk.

Míg a materialista világkép a halálban a megsemmisülést látja, a buddhista hagyomány sokkal inkább az állandó változás egy kiemelten fontos szakaszának tekinti, amely lehetőséget ad az élet gyökeres megújulására. Amikor a körülményeink átalakulnak, kizárólag saját képességeinkre, tudatunk belső erőforrásaira támaszkodhatunk. Mind a halálra, mind pedig az életre való felkészülés a belső stabilitás és az összeszedettség, a tudatosság és az önuralom, a bizalom, az új iránti nyitottság és az élet felé való szeretetteljes, felelős és gondoskodó hozzáállás kifejlesztésén alapul.

A 2024 tavaszi félévben folytatjuk a higgadt elmélyedésre irányuló samatha meditáció szisztematikus elsajátítását, amely nemcsak az álomjógának, hanem a halálra való felkészülés vizualizációs gyakorlatainak is az alapja. Megismerjük a meditációs elmélyedés elérésének feltételeit, valamint az elmélyedés fokozatain fellépő különleges tudatállapotokat és ezek kísérőjelenségeit. Áttekintjük a különféle meditációs tárgyakkal folytatott gyakorlás sajátosságait. Az elmélyedéssel kapcsolatos személyes tapasztalatok megszerzését közös meditációs gyakorlás segíti.

A rendezvényt alapvetően személyes jelenléttel tartjuk. A Szegedtől távol élők részére az online részvétel lehetőségét valós időben továbbra is biztosítjuk (az eseményről videófelvétel nem készül). Az online közvetítésekre a következő űrlap beküldésével lehet regisztrálni:
https://docs.google.com/forms/d/1vBxh9L0flEDWYlmJMIUxq_OTMsE8GNhCutmRdn…
Akik korábban már jelentkeztek az online közvetítésekre, nem szükséges újból regisztrálniuk, a linkeket a félév első foglalkozása előtt automatikusan megkapják.

Photo credit: Medicine Buddhas by Dharmaphotographs,
https://flickr.com/photos/dharmaphotos/247814706/
Időpont(ok)
-
-
-
-
Helyszín térképe