Az itt következő írás azokat az útmutatásokat tartalmazza, amelyek a Buddhista Meditáció 1993. évi nyári lelkigyakorlatán, Nagyhideghegyen tartott hajnali meditációk előtt hangzottak el. Ezek az útmutatások közérthető bevezetést nyújtanak a buddhista éberség-meditáció (szatipatthána) módszereibe, és lehetővé teszik, hogy a meditációval most ismerkedő gyakorlók túljussanak a gyakorlás elején jellemzően előforduló nehézségeken.

Az írás 1995-ben nyomtatott füzet formájában is megjelent (Reggeli üldögélések. Az Ārya Maitreya Buddhista Meditációs és Oktatási Központ jegyzete. Bódhi-füzetek 1. Buddhista Misszió, Budapest). Egyszerű fogalmazásmódja és a benne foglalt hasznos tanácsok miatt igen gyorsan elkapkodták, és a kilencvenes évek végétől a nyomtatott változat – jóllehet azóta is sokan keresték – legfeljebb antikváriumban érhető el. Mivel a füzet újabb kiadása nincs napirenden, mondanivalója viszont nem időhöz kötött, úgy döntöttem, hogy online olvasható formában ismét közzéteszem, hátha vannak olyanok, akiknek segítséget jelent majd a meditáció ösvényén.

Ez az elektronikus kiadás a nyomtatott füzet újraszerkesztett anyagát tartalmazza, melyen főleg nyelvhelyességi javításokat és kisebb tartalmi pontosításokat hajtottam végre. A Zen rövidkék  címet viselő második rész kínai és japán mesterek verseiből és mondásaiból készített fordításaim gyűjteménye, amelyek közvetlenül nem kapcsolódnak a meditációs útmutatásokhoz, hanem a meditációra való inspiráció forrásaként kerültek a kötetbe.
Az egyes fejezetek a megfelelő lapfülekre kattintva nyithatók meg.

Nagy örömet jelentene számomra, ha az itt közzétett írás mégoly csekély mértékben is hasznos segítségül szolgálna a felszabadulás útját kereső lényeknek.