Test és tudat

Előadó/szereplő: 
Pressing Lajos Lílávadzsra
A felvételt készítette: 
Horváth Zsófia (Buddha FM)
Pexels képe a Pixabay-en.

 

A buddhizmus alapkérdéseiről néhány percben – 7. rész:
Test és tudat elválasztható-e egymástól? A tudat teremtő ereje hozza-e létre a testet? A buddhista szövegekben ezek Mára (az ördög) kérdései. Miért? Miért nem érdemes foglalkoznunk ezzel? A szútrákban a válasz ezekre általában a függő keletkezés. Hogyan szolgálhat ez válaszul?

Válaszában Lílávadzsra megvilágítja a tudat és a test szétválaszthatatlanságát, nem kettős természetét. A test a tudatosság egyik lehetséges formája, a tudatosság a forma tudata. Bár a tudat és a forma elválaszthatatlan, a buddhista tan szerint annyiban mindenképpen a tudat az elsődleges, hogy a testet ennek energiája formálja meg. Ez a megformálás ritkán akaratlagos, többnyire inkább a karmánk szokásmintái alapján megy végbe, amelyek a tudatosságunkat kondicionálják. A tudat felszabadításával megnyílik a lehetőség, hogy a testi formát a tudatosság részben vagy teljesen szabad elhatározás alapján formálja meg, ezen alapul az illúziótest jógája.

Az interjú korábbi részei a következő oldalakon hallgathatók meg:

Megjegyzés: A CHROME böngésző egyes változataiban egy ponton (ezen a felvételen 7:30 körül) valamiért megszakad a felvétel és a mutató visszaugrik a felvétel elejére. Aki Chrome böngészőt használ, a lejátszás megszakadása esetén indítsa újra a lejátszást, vigye a kurzort kicsivel a megszakadási pont elé, másodszorra a hiba nem fog megjelenni. A hiba valószínűleg a böngészőben van, mert más böngészőnél (firefox, safari) nem jelentkezik.