Buddhista meditáció és önismereti csoport

Oktató/előadó
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos

Königssee in Germany
Helyszín
Ménesi Yoga Hall (1118 Budapest, Ménesi út 35. I/2.)
Belépődíj
25 ezer Ft/szemeszter (14 x 2 tanóra, önköltséges)
Előzetes jelentkezés
szükséges
További információk
Tel. +36 30 472 5488

Buddhista meditáció önismereti és gyakorlócsoport

A buddhista meditációs és önismereti foglalkozások célja olyan buddhista meditációs technikák sajátélményű kipróbálása és elsajátítása, amelyek gyakorlása vallási kontextuson kívül is lehetséges. E módszerek hatékonyan szolgálhatják a pszichoterapeuták és más humán segítő foglalkozást űző személyek teljesítőképességét, terápiás hatékonyságát és saját mentálhigiénéjüket: javítják a feszültségtűrést, a koncentrációt, az éber és tudatos jelenlétet, az empátiás készséget és együttérzést, a nyitottságot, kreativitást és toleranciát. A program azonban bármely érdeklődő számára alkalmas bekapcsolódást kínál a buddhista gyakorlás elkezdéséhez.

A közös gyakorlást az élmények és megfigyelések megosztása, feldolgozó megbeszélése egészíti ki. A buddhista önismereti munka elsősorban nem a személyes tartalmak elemzésére, hanem a tudat működésmódjának, általános jellegzetességeinek megértésére irányul, így hasznosan egészítheti ki a pszichoterápiában előtérben álló személyes önismeretet.

A tanfolyamon elsajátításra kerülő módszerek: alapvető éberség-meditációk (szatipatthána), tisztító gyakorlatok, koncentrációs gyakorlatok (samatha meditáció), a négy „isteni állapot” (brahma-vihára), belátás-meditációk (vipasjaná) és ezt előkészítő szemléletformáló elmélkedések stb. A gyakorlatokat a buddhizmus indo-tibeti (mahájána) hagyományának szellemében és útmutatásai szerint tanítjuk.

A csoportban való részvétel feltételezi a rendszeres (lehetőleg naponkénti) otthoni gyakorlást. Csak olyanok jelentkezését várjuk, akik ezt vállalni tudják.

A foglalkozásokon a buddhista világképpel, filozófiával kapcsolatos elméleti ismeretek tárgyalására kevéssé lesz lehetőség, aki ilyen irányú ismereteit szeretné bővíteni, annak számára a Tanítások a tudat természetéről című tanfolyam látogatását ajánljuk.

Jelentkezés

A Buddhista meditáció és önismereti foglalkozás zárt csoportokban zajlik, beiratkozás legalább egy félévre lehetséges. A foglalkozások helyszínéről a résztvevők a félév elején kapnak tájékoztatást. A csoport nyílt végű: addig folytatódik, amíg a résztvevők száma nyolc fő alá nem csökken. 

Jelentkezés

Jelenleg az összes csoport tele van, csak előjegyzésbe lehet jelentkezni. Kérem, hogy előjegyzési szándékát neve, e-mail címe és telefonszáma megadásával a honlap kapcsolatfelvételi űrlapján keresztül szíveskedjék közölni.

Photo credit: Schönau am Königssee, Germany; photo by 
S Migaj on unsplash, https://unsplash.com/photos/Yui5vfKHuzs

IDŐPONTOK

Kedd délutáni csoport

 - 
 - 
 - 
 - 

 - 
 - 
 - 
 - 

 - 
 - 
 - 

 - 
 - 
 - 

Kedd esti csoport

 - 
 - 
 - 
 - 

 - 
 - 
 - 
 - 

 - 
 - 
 - 

 - 
 - 
 - 

Szerda délutáni csoport

 - 
 - 
 - 
 - 

 - 
 - 
 - 
 - 

 - 
 - 
 - 

 - 
 - 
 -  

Helyszín térképe