A kígyóerő

Előadó/szereplő
Lílávadzsra Pressing Lajos
A felvételt készítette
Oláh Andrea

A 2014 áprilisi könyvfesztiválra jelent meg A. Avalon (Sir John Woodroffe): A KÍGYÓERŐ című könyve
(Saxum Kiadó, 2014. 400 old., keménykötés. Fordította és a szanszkrit szövegeket szerkesztette: Pressing Lajos.)

A kígyóerő - könyvborítóKundalini istennő az indiai mitológiában Siva női oldala, aki az isteni Saktit (a hatalmat vagy teremtőerőt) személyesíti meg. Filozófiai értelemben azt a teremtő energiát jelenti, amely az elmét és az anyagot végső fokon megformálja, hogy aztán az anyag legalacsonyabb szintjén nyugvópontra jusson. Ő az öntudat – a természet ama képessége, hogy fölismerje önmagát. A tantrák úgy írják őt le, mint az emberi testben szunnyadó titokzatos erőt, amely megfelelő módszerekkel – sajátos meditációkkal és különleges erejű jógagyakorlatokkal – fölébreszthető…

Az Arthur király legendakörére utaló szerzői álnév mögött Sir John Woodroffe, az indiai tantra kiemelkedő kutatója rejtőzik. A 20. század elején elsőként tette közzé és fordította le nyugati nyelvre e hagyomány számos szent könyvét és tanítását. A kígyóerő mind a mai napig a kundalini-jóga elméletének és gyakorlatának legfontosabb forrásműve. Részletesen ismerteti a kundalini-erő mitológiai és filozófiai vonatkozásait, a mantrákkal való kapcsolatát, az emberi testben lévő csakrákat (rejtett energiaközpontokat) és az ezek fölébresztésére szolgáló jógatechnikákat. A szerző közel kétszáz oldalas, önmagában is egyedülálló bevezető tanulmányát két fontos tantrikus irat – A hat központ leírása és Az ötrészes zsámoly – eredeti szanszkrit szövege, fordítása és részletes magyarázata követi. E művek tanulmányozása révén az olvasó betekintést nyerhet a kundalini-jóga misztikus világába.

A kötetben feldolgozott anyag évszázadokon keresztül az indiai jógik féltve őrzött titka volt, amelyhez még a bennszülött tudósok sem férhettek hozzá. E tudást oly kevesen ismerték, hogy sok indológus még a létezését is kétségbe vonta. Sir John Woodroffe fél életét a kulcs-szövegek felkutatásával töltötte, s további évekbe telt, amíg olyan mesterre talált, aki egyrészt képes, másrészt hajlandó volt e rejtélyes szövegekből kihámozni azok tanulmányozható és gyakorlatban alkalmazható értelmét. Woodroffe életműve végül az indiai gondolkodás egyik legjelentősebb fejleménye lett. A művészet és vallás számos, addig elzárt területéhez adta meg a kulcsot. A kígyóerő széles körű érdeklődésre tarthat számot mindazok részéről, akik a végső tapasztalás lehetőségeit keresik.

A kötet megjelenése alkalmából a Klubrádió (95.3 Mhz) szerkesztője, Oláh Andrea interjút készített Dr. Pressing Lajossal, a kötet fordítójával, mely rövidített változatában április 19-én, teljes terjedelmében április 23-án került adásba. Az oldal tetején található lejátszóval meghallgatható az interjúk hangfelvétele.