A szív bölcsessége

Oktató/előadó
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos

Sadaksarí Lókésvara
Belépődíj
Adomány/önkéntes felajánlás
Előzetes jelentkezés
nem szükséges
További információk
Bagi Hajnalka programszervező, 06 70 635 5360

Meditációs gyakorlatok a bódhicsitta fejlesztésére

A hétköznapi életben gyakran mások rovására keressük a boldogságot: azt hisszük, hogy az élet értékes dolgait a többi emberrel folytatott versengésben, tőlük elvéve szerezhetjük meg. Ha tudatára ébredünk, mennyire mélyen össze vagyunk kötve az összes élőlénnyel, rájövünk, hogy a szenvedéstől való egyéni megszabadulás teljesen illuzórikus. Mindaddig, amíg vannak a születés és halál körforgásában vergődő eszmélő lények, fennáll a szenvedés tapasztalása is. Ezért a szenvedés teljes megszüntetéséhez csak az összes élőlény felszabadításán keresztül juthatunk el.

Nem elég azonban kívánnunk mások számára a boldogságot és szenvedésmentességet, hanem olyan módszereket is el kell sajátítanunk, amelyek boldog és szenvedésmentes feltételeket tudnak teremteni. Ezek a módszerek azon a fölismerésen alapulnak, hogy a boldogság és a szenvedés végső oka nem a külső feltételekben, hanem a saját természetünkben rejlik. Ezért nem tehetünk szert valódi boldogságra külső dolgokon keresztül. A mások irányában gyakorolt szeretetteljes együttérzés viszont nemcsak az ő szenvedéseiken segít, hanem saját szívünket is gyógyítja; a tőlük átvett szenvedés saját boldogságunk forrásává válik.

A bölcs és együttérző szív, a bódhicsitta gyakorlását Avalókitésvara meditációjával kapcsoljuk össze. A nagy erejű buddhista istenséget hívjuk segítségül, hogy áthidaljuk a hétköznapi önészlelésünk és a szenvedés gyógyítására képes megvilágosult tudatosság közti szakadékot.

FIGYELEM: A járványhelyzet miatt a Buddhista Misszió központjai jelenleg zárva tartanak, további intézkedésig az összes rendezvényt online, a Zoom videokonferencia rendszeren keresztül tartjuk. A részvételre az alábbi linken található űrlap kitöltésével lehet regisztrálni:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe8TCO6VuHeo5gq_aiv7XsWLsGAMKpY_QXlG43Hs96CCZZI0Q/viewfo
rm
(Azoknak, akik már ősszel regisztráltak, nem kell újból beküldeniük a jelentkezési lapot, a linket automatikusan megkapják a félév kezdetén!)

Image credit: Shadakshari Lokeshvara with Deities and Monks from the NYC - Metropolitan Museum of Art. Photo by Wally Gobetz on flickr, https://flickr.com/photos/wallyg/1698286877/

Időpont(ok)
-
-
-
-
-
Helyszín térképe