A szív bölcsessége

Oktató/előadó: 
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos
Időpont: 
szombat, 2020, szeptember 19 - 15:00 - 18:00
szombat, 2020, október 17 - 15:00 - 18:00
szombat, 2020, november 21 - 15:00 - 18:00
szombat, 2020, december 19 - 15:00 - 18:00
szombat, 2021, január 16 - 15:00 - 18:00
Belépődíj: 
Önkéntes felajánlás
Előzetes jelentkezés: 
nem szükséges
További információk: 
Bagi Hajnalka programszervező, +36 70 635 5360

Tonglen és más bódhicsitta meditációk

A félév során átismételjük a nyári elvonuláson elsajátított tonglen meditációt. Saját gyakorlásunk erősítése mellett ezzel lehetőség nyílik a módszer elsajátítására azok számára is, akik tavaly nem tudtak részt venni az elvonuláson.

A hétköznapi életben gyakran mások rovására keressük a boldogságot: azt hisszük, hogy az élet értékes dolgait a többi emberrel folytatott versengésben, tőlük elvéve szerezhetjük meg. A tibeti buddhizmus tonglen gyakorlata megfordítja ezt a hétköznapi logikát. Megtanuljuk saját boldogságunkat másoknak adni, miközben átvállaljuk tőlük szenvedéseiket. Ez a különös, mégis hatékony megközelítés azon a fölismerésen alapul, hogy boldogság és szenvedés végső oka nem a külső feltételekben, hanem saját természetünkben rejlik. Ezért nem tehetünk szert valódi boldogságra külső dolgokon keresztül. A mások irányában gyakorolt szeretetteljes együttérzés viszont nemcsak az ő szenvedéseiken segít, hanem saját szívünket is gyógyítja; a tőlük átvett szenvedés saját boldogságunk forrásává válik.

A tonglen gyakorlását Avalókitésvara meditációjával kapcsoljuk össze. A nagy erejű buddhista istenséget hívjuk segítségül, hogy áthidaljuk a hétköznapi önészlelésünk és a szenvedés gyógyítására képes megvilágosult tudatosság közti szakadékot.

FIGYELEM: A járvány miatt további intézkedésig minden gyakorlást, közös meditációt online, élő videokonferencia közvetítés formájában (Zoom) tartunk meg. Részvételi szándékát szíveskedjék a gyakorlat vezetőjénél, a kapcsolatfelvételi űrlapon jelezni, aki tájékoztatja Önt a csatlakozás módjáról.

Helyszín térképe: 

Maitréja ház nagyobb térképen való megjelenítése