A szív bölcsessége

Oktató/előadó: 
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos
Időpont: 
szombat, 2021, szeptember 18 - 15:0018:00
szombat, 2021, október 16 - 15:0018:00
szombat, 2021, november 20 - 15:0018:00
szombat, 2022, január 22 - 15:0018:00
Belépődíj: 
Önkéntes felajánlás, adomány formájában
Előzetes jelentkezés: 
nem szükséges
További információk: 
+36 30 472 5488

Meditációs gyakorlatok a bódhicsitta fejlesztésére

A hétköznapi életben gyakran mások rovására keressük a boldogságot: azt hisszük, hogy az élet értékes dolgait a többi emberrel folytatott versengésben, tőlük elvéve szerezhetjük meg. Ha tudatára ébredünk, mennyire mélyen össze vagyunk kötve az összes élőlénnyel, rájövünk, hogy a szenvedéstől való egyéni megszabadulás teljesen illuzórikus. Mindaddig, amíg vannak a születés és halál körforgásában vergődő eszmélő lények, fennáll a szenvedés tapasztalása is. Ezért a szenvedés teljes megszüntetéséhez csak az összes élőlény felszabadításán keresztül juthatunk el.

Nem elég azonban kívánnunk mások számára a boldogságot és szenvedésmentességet, hanem olyan módszereket is el kell sajátítanunk, amelyek boldog és szenvedésmentes feltételeket tudnak teremteni. Ezek a módszerek azon a fölismerésen alapulnak, hogy a boldogság és a szenvedés végső oka nem a külső feltételekben, hanem a saját természetünkben rejlik. Ezért nem tehetünk szert valódi boldogságra külső dolgokon keresztül. A mások irányában gyakorolt szeretetteljes együttérzés viszont nemcsak az ő szenvedéseiken segít, hanem saját szívünket is gyógyítja; a tőlük átvett szenvedés saját boldogságunk forrásává válik.

A bölcs és együttérző szív, a bódhicsitta gyakorlását Avalókitésvara meditációjával kapcsoljuk össze. A nagy erejű buddhista istenséget hívjuk segítségül, hogy áthidaljuk a hétköznapi önészlelésünk és a szenvedés gyógyítására képes megvilágosult tudatosság közti szakadékot.

FIGYELEM: Amíg a járványhelyzet engedi, szeptembertől ismét személyes részvétellel tartjuk a közös gyakorlásokat a Buddhista Misszió Keleti Kulturális Központjában! Azok számára, akik (pl. vidéki lakóhelyük vagy egészségi állapotuk miatt) továbbra is inkább online szeretnék követni a tanításokat, erre élő online közvetítés formájában, a Zoom videokonferencia rendszeren keresztül nyílik lehetőség. A közvetítést azonban nem rögzítjük, így azon csak valós időben, a rendezvény időpontjában lehet részt venni. Az online közvetítésekre az alábbi linken található űrlap kitöltésével lehet regisztrálni:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe8TCO6VuHeo5gq_aiv7XsWLsGAMKpY...

Ha a járvány negyedik hulláma miatt a félév során újból lezárás következne be, akkor általánosan átállunk az online tanításra. Erről a Buddhista Misszió rendszeres hírlevelében adunk tájékoztatást.

Helyszín térképe: 

Keleti Kulturális Központ nagyobb térképen való megjelenítése