Felkészülés a halálra és az életre

Oktató/előadó: 
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos
Időpont: 
szombat, 2020, szeptember 19 - 09:15 - 12:00
szombat, 2020, október 17 - 09:15 - 12:00
szombat, 2020, november 21 - 09:15 - 12:00
szombat, 2020, december 19 - 09:15 - 12:00
szombat, 2021, január 16 - 09:15 - 12:00
Belépődíj: 
Önkéntes felajánlás, adomány alapján
Előzetes jelentkezés: 
nem szükséges
További információk: 
Bagi Hajnalka programszervező, 06 70 635 5360

Életünk egyetlen bizonyossága, hogy egyszer véget ér, miközben a halálunk időpontját illetően teljes bizonytalanságban vagyunk. Ahhoz, hogy jól éljünk, és a rendelkezésünkre álló időt értelmesen kihasználjuk, választásaink során hétköznapi illúzióink helyett a halál tényére is tekintettel kell lennünk. Jól meghalni pedig csak akkor tudunk, ha értelmes és teljes életet éltünk.

Míg a materialista világkép a halálban a megsemmisülést látja, a buddhista hagyomány sokkal inkább az állandó változás egy kiemelten fontos szakaszának tekinti, amely lehetőséget ad az élet gyökeres megújulására. Amikor a körülményeink átalakulnak, kizárólag saját képességeinkre, tudatunk belső erőforrásaira támaszkodhatunk. Mind a halálra, mind pedig az életre való felkészülés a belső stabilitás és az összeszedettség, a tudatosság és az önuralom, a bizalom, az új iránti nyitottság és az élet felé való szeretetteljes, felelős és gondoskodó hozzáállás kifejlesztésén alapul.

A tavaszi félévben tovább tanulmányozzuk a tudatosság természetének, a megismerés alapját képező eszmélő világosságnak a sajátosságait és a működését. Ezekből érthetők meg a csönyi bardo halál utáni látomásai, melyek a bardó-jóga különleges meditációinak támasztékát képezik. Segítségükkel a halál utáni köztes létben fölismerhetjük tudatunk fénytermészetét, és ezáltal kiszabadulhatunk az újjászületések ismétlődő mintázatából.

FIGYELEM: A járvány miatt további intézkedésig minden rendezvényt, előadást élő Youtube online adásban közvetítünk. Az online közvetítésre regisztrálni kell. Azoknak, akik korábban már regisztráltak ezekre, nem szükséges újra megtenniük ezt, ők automatikusan kapják majd e-mailben az értesítést az éppen aktuális közvetítésekről. Akik pedig még nem regisztráltak, itt találják meg a Buddhista Misszió youtube-közvetítéseinek regisztrációs felületét: https://tinyurl.com/y5rjmwfo

Helyszín térképe: 

Maitréja ház nagyobb térképen való megjelenítése