Felkészülés a halálra és az életre

Oktató/előadó
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos

Leborulás
Belépődíj
Adomány/önkéntes felajánlás
Előzetes jelentkezés
szükséges
További információk
Bagi Hajnalka programszervező, 06 70 635 5360

Photo by 和 平 on Unsplash

Életünk egyetlen bizonyossága, hogy egyszer véget ér, miközben a halálunk időpontját illetően teljes bizonytalanságban vagyunk. Ahhoz, hogy jól éljünk, és a rendelkezésünkre álló időt értelmesen kihasználjuk, választásaink során hétköznapi illúzióink helyett a halál tényére is tekintettel kell lennünk. Jól meghalni pedig csak akkor tudunk, ha értelmes és teljes életet éltünk.

Míg a materialista világkép a halálban a megsemmisülést látja, a buddhista hagyomány sokkal inkább az állandó változás egy kiemelten fontos szakaszának tekinti, amely lehetőséget ad az élet gyökeres megújulására. Amikor a körülményeink átalakulnak, kizárólag saját képességeinkre, tudatunk belső erőforrásaira támaszkodhatunk. Mind a halálra, mind pedig az életre való felkészülés a belső stabilitás és az összeszedettség, a tudatosság és az önuralom, a bizalom, az új iránti nyitottság és az élet felé való szeretetteljes, felelős és gondoskodó hozzáállás kifejlesztésén alapul.

A tavaszi félévben az újraszületés folyamatával foglalkozunk. Az újraszületés életünk sorsfordulóihoz hasonlóan válaszút elé állít minket: múltunk ismétlésének kényszerpályáin haladunk tovább, vagy fölismerve a tudatunk természetében rejlő szabadságot, az újrakezdés egy értelmes és tudatos döntéseken alapuló fejlődési szakasz nyitánya lesz?

FIGYELEM: A járványhelyzet miatt a Buddhista Misszió központjai jelenleg zárva tartanak, további intézkedésig az összes rendezvényt online, a Zoom videokonferencia rendszeren keresztül tartjuk. A részvételre az alábbi linken található űrlap kitöltésével lehet regisztrálni:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe8TCO6VuHeo5gq_aiv7XsWLsGAMKpY_QXlG43Hs96CCZZI0Q/viewform
(Azoknak, akik már ősszel regisztráltak, nem kell újból beküldeniük a jelentkezési lapot, a linket automatikusan megkapják a félév kezdetén!)

A sorozat korábbi előadásait a honlapomon regisztrált felhasználók meghallgathatják a Médiatárban.

Időpont(ok)
-
-
-
-
-
Helyszín térképe