Felkészülés a halálra és az életre

Oktató/előadó: 
Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos
Időpont: 
szombat, 2021, szeptember 18 - 09:1512:00
szombat, 2021, október 16 - 09:1512:00
szombat, 2021, november 20 - 09:1512:00
szombat, 2021, december 18 - 09:1512:00
szombat, 2022, január 22 - 09:1512:00
Belépődíj: 
Önkéntes felajánlás, adomány alapján
Előzetes jelentkezés: 
nem szükséges
További információk: 
Bagi Hajnalka programszervező, 06 70 635 5360

Életünk egyetlen bizonyossága, hogy egyszer véget ér, miközben a halálunk időpontját illetően teljes bizonytalanságban vagyunk. Ahhoz, hogy jól éljünk, és a rendelkezésünkre álló időt értelmesen kihasználjuk, választásaink során hétköznapi illúzióink helyett a halál tényére is tekintettel kell lennünk. Jól meghalni pedig csak akkor tudunk, ha értelmes és teljes életet éltünk.

Míg a materialista világkép a halálban a megsemmisülést látja, a buddhista hagyomány sokkal inkább az állandó változás egy kiemelten fontos szakaszának tekinti, amely lehetőséget ad az élet gyökeres megújulására. Amikor a körülményeink átalakulnak, kizárólag saját képességeinkre, tudatunk belső erőforrásaira támaszkodhatunk. Mind a halálra, mind pedig az életre való felkészülés a belső stabilitás és az összeszedettség, a tudatosság és az önuralom, a bizalom, az új iránti nyitottság és az élet felé való szeretetteljes, felelős és gondoskodó hozzáállás kifejlesztésén alapul.

Az őszi félévben a csönyi bardo halál utáni látomásainak elemzése mellett az újraszületés folyamatával foglalkozunk. Az újraszületés életünk sorsfordulóihoz hasonlóan válaszút elé állít minket: múltunk ismétlésének kényszerpályáin haladunk tovább, vagy fölismerve a tudatunk természetében rejlő szabadságot, az újrakezdés egy értelmes és tudatos döntéseken alapuló fejlődési szakasz nyitánya lesz?

FIGYELEM: Amíg a járványhelyzet engedi, szeptembertől ismét személyes részvétellel tartjuk a szemináriumot, egyelőre a Buddhista Misszió Keleti Kulturális Központjában! Azok számára, akik (pl. vidéki lakóhelyük vagy egészségi állapotuk miatt) továbbra is inkább online szeretnék követni a tanításokat, erre élő online közvetítés formájában, a Zoom videokonferencia rendszeren keresztül nyílik lehetőség. A közvetítést azonban nem rögzítjük, így azon csak valós időben, a rendezvény időpontjában lehet részt venni. Az online közvetítésekre az alábbi linken található űrlap kitöltésével lehet regisztrálni:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe8TCO6VuHeo5gq_aiv7XsWLsGAMKpY...

Ha a járvány negyedik hulláma miatt a félév során újból lezárás következne be, akkor általánosan átállunk az online tanításra. Erről a Buddhista Misszió rendszeres hírlevelében adunk tájékoztatást.

A 2021 tavaszi félév előadásai visszanézhetők a következő linken: https://www.youtube.com/playlist?list=PLMwbXdK1YslXJr65KOYRpBswWvXzzf67I

Helyszín térképe: 

Keleti Kulturális Központ nagyobb térképen való megjelenítése