Az élet vize - Szellemi tanítások a magyar népmesékben II.

Lílávadzsra Pressing Lajos

Az élet vize borító
Pilis Print Kiadó, 2011

Legszebb népmeséink a női spiritualitásról, a természetben munkáló magasabb erőkről és a női szellemi energiákról szóló ősi tudást közvetítik. Néphagyományunk a maga rejtett, szimbolikus nyelvén a nyugati kultúrába való beilleszkedés során is megőrizte az Anyaistennő ősi kultuszának nyomait és más, ázsiai eredetű tanokat. A meseelemzések második kötete a népmesék olyan titkos tanításait tárja az olvasó elé, amelyek a nyugati vallásokból vagy teljesen hiányoznak, vagy az utóbbiak történeti fejlődése során – részben e vallások intézményesülése következtében – háttérbe szorultak.

A kötet írásainak másik középponti témája a szellemi út során fellépő tudatállapot-változások és különleges lelki élmények. A különféle misztikus hagyományok, jóga- és meditációs utak, sámánrévülések évezredes tapasztalatai azt mutatják, hogy e „belső utazásnak” megvannak a maga jellegzetes mintázatai, szabályai és fordulatai, melyek jelképes formában a varázsmesékben is kirajzolódnak.

E könyv megnyitja az olvasó számára a tündérvilágba vezető belső utat, s nőket és férfiakat egyaránt hozzásegít ahhoz, hogy megtalálják a kapcsolatot saját női oldaluk mélységeivel. Ez az a forrás, melyből az élet vize által jelképezett életenergia, inspiráció, bölcsesség és megújulási képesség fakad.

Rádióriport: Február 17-én pénteken 20 órakor Bíró Gergely irodalmi szerkesztő beszélgetett Dr. Pressing Lajossal a Magyar Katolikus Rádióban a Szellemi tanítások a magyar népmesében c. kötetekről. Az adás felvételét meghallgathatjuk ill. letölthetjük, ha erre a linkre kattintunk.