Tiramisu

Stella Parage

tiramisu

A tiramisu az egyik legfinomabb desszert, ráadásul sütés nélkül, gyorsan elkészíthető. (A legnehezebb feladat vele kapcsolatban türelmesen kivárni azt a 3–4 órát, amíg a hűtőben áll az elfogyasztása előtt!) Hozzávalók tekintetében megoszlanak a vélemények. Vannak, akik arra esküsznek, hogy a krémhez felvert tejszínhabot kell használni, a másik oldalon vannak a tojáshabpártiak. Saját találmányom a két módszer párosítása fele-fele arányban. A tejszínhab nagyon finom, viszont elfér mellette a tojásfehérje is, így nem kell azon aggódnunk, mihez kezdjünk a megmaradt tojásfehérjével. Ha tökéletes élményt szeretnénk, akkor aroma helyett használjunk jó minőségű, igazi rumot.

Hozzávalók (4 adag)

25 dkg mascarpone
2 tasak vaníliás cukor (2x5 gramm)
2 tojás 
2 dl tejszín
Körülbelül 20 db (1 csomag) babapiskóta
2 adag hosszú fekete kávé
1/2 dl rum (esetleg rumaroma)
3 evőkanál barnacukor
kakaópor 

Elkészítés

Első lépésként főzzünk 2 erős hosszú kávét, hogy míg minden mást előkészítünk, legyen ideje kihűlni. Közben gépi habverővel és egy fél evőkanál barna cukorral verjük fel kemény habbá a tejszínt. Míg a habverő dolgozik, egy mélyebb edényben keverjük ki a 2 tojás sárgáját 1 evőkanál barna cukorral és 2 tasak vaníliás cukorral, majd a végén keverjük hozzá a 25 dkg mascarpone sajtot. Ezután a tejszínhabot óvatos mozdulatokkal, nehogy összeessen, keverjük hozzá a krémhez.
Mossuk tisztára a gépi habverő edényét és keverőszárát, majd verjük fel az előzőleg félretett 2 tojásfehérjét. Kezdetben adjunk hozzá egy csipet sót, majd néhány perc után tegyünk ebbe is fél evőkanál barna cukor. A tojáshab lesz a krém utolsó összetevője, amikor hozzáadjuk, vigyázzunk, hogy a lehető legkevésbé törjük össze keverés közben.

A kihűlt kávéhoz ízlés szerint öntsünk rumot, majd tegyük egy olyan edénybe, amiben elfér egészben egy babapiskóta. Készítsük a kezünk ügyébe a kakaóport, és már következhet is a rétegezés. Lehet egyA tiramisut összeállíthatjuk egy nagyobb jénai tálban, de tehetjük rögtön adagonként kisebb edényekbe vagy kelyhekbe is. Legalulra kerül egy vékony réteg krém. Szórjuk meg kakaóval, amit az egyenletes takarás érdekében érdemes teaszűrőn átszitálni. A krémre fektessünk rumos kávéban kétszer megforgatott babapiskótákat. Ezután újabb réteg krém következik, majd megint kakakópor és így tovább egészen addig, amíg az összetevők el nem fogynak. A tetejére kakaóporral megszórt krém kerüljön. Ezután tegyük hűtőbe, néhány óra múlva fogyaszthatjuk.

JÓ ÉTVÁGYAT!