A vegetáriánus táplálkozás előnyei

Karma Tasi Csöndrön Sumser Margit

silviarita képe a Pixabay-en

Az ember eredendően mindenevő, tehát egészségének megőrzéséhez nem elengedhetetlen a húsfogyasztás. Sokan hisznek ugyan még ma is a régi mondásban, miszerint a hús életerőt ad, számtalan kutatás azonban éppen ennek az ellenkezőjére hívja fel a figyelmet. Beate Rossbach szerint ma nár bizonyítottnak tekinthető, hogy a húsfogyasztás jelentősen emeli a diabétesz, a magas vérnyomás vagy akár a rák kialakulásának kockázatát.

Ezzel szemben a vegetáriusan táplálkozó ember az alábbi jótékony hatásokkal számolhat:

  • csökken a szívinfarktus és a stroke veszélye
  • csökken a diabétesz kialakulásának esélye
  • csökken a vér koleszterintartalma
  • kisebb a köszvény és a reuma kialakulásának valószínűsége
  • ritkábban alakul ki magas vérnyomás
  • csökken a rákos megbetegedés valószínűsége
  • növekszik a várható élettartam és javul az élet minősége

Az Oxfordi Egyetem kutatásai alapján a vegetárius táplálkozás szinte az összes rákfajta kialakulásának veszélyét csökkenti. A legszembetűnőbb összefüggéseket a gyomorrák esetében mutatták ki, ahol a húsevésről való lemondás hatására jelentősen, 71%-al csökkent a rák kialakulásának kockázata. A Nyitott szemmel online magazin (http://www.nyitottszemmel.hu/cikk/eletmod/befolyasolhatjuk-e-a-rakbetegseg-kialakulasat/305) számos további tudományos kutatási eredményt idéz, amelyek megerősítik az a túlzott húsfogyasztás és egyes rákbetegségek kockázata közötti összefüggést.

Az összegyűjtött és feldolgozott adatokat figyelembe véve tehát felismerhető, hogy egészségügyi okokból is ésszerűbb a hússzegény táplálkozás. A heti egy-két alkalommal fogyasztott hús természetesen még nem feltétlenül egészségkárosító. Bizonyosak lehetünk azonban abban, hogy a húsfogyasztást teljesen nélkülöző személyek szervezete sem szenved hiányt semmilyen a létfenntartáshoz nélkülözhetetlen anyagban.